WADA objavila novi spisak zabranjenih sredstava za 2024. godinu

Piše: Objavljeno: 23/01/2024
featured image

Foto: Komisija za antidoping

Svjetska antidoping agencija (WADA) objavila je novi Spisak zabranjenih sredstava za 2024. godinu, a koji je počeo da važi od 1. januara.

Spisak zabranjenih sredstava je jedan od osam međunarodnih standarda koji su obavezni za sve potpisnice Svjetskog antidoping kodeksa, među kojima je i Crna Gora. WADA označava koje su supstance i metode zabranjene na takmičenju i van takmičenja, a koje u pojedinim sportovima.

Za pripremu Spiska zabranjenih sredstava, WADA svake godine sprovodi opsežan postupak konsultacija koji uključuje kvalifikovane stručnjake iz područja nauke i medicine iz cijelog svijeta.

Ovaj postupak omogućava sticanje uvida u naučna istraživanja i utvrđivanje najnovijih trendova dopinga kako bi se osiguralo da se svaka nova ili postojeća supstanca ili metoda koja ispunjava kriterijume za dodavanje na Spisak uzme u obzir radi zaštite zdravlja sportista i integriteta čistog sporta u cijelom svijetu.

Spisak kao i prateća dokumenta – objašnjenja i monitoring program objavljeni su na web stranici Komisije za antidoping https://anti-doping.me/dokumenta/.

“Spisak zabranjenih sredstava za 2024. godinu je važan i neophodan za očuvanje zdravlja naših sportista i integriteta čistog sporta. Pozivamo sve sportiste i njihove prateće timove da pažljivo prouče novi spisak i redovno prate ažuriranja, kako bi osigurali potpunu usklađenost sa antidoping pravilima i standardima”, kazala je direktorica Komisije za antidoping dr Olivera Prodanović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content