Vuković: Sljedeće godine tri puta veća sredstva za podršku pčelarima

Piše: Objavljeno: 03/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Gradonačelnik Ivan Vuković otvorio je juče manifestaciju Dani pčelarstva na Trgu nezavisnosti. Gradonačelnik Vuković je tom prilikom istakao da je Glavni grad prepoznajući potencijal pčelarstva, odlučio da proizvođače podrži značajnim sredstvima kako bi unaprijedili proizvodnju.  

“Ova manifestacija je sjajna prilika da promovišemo proizvode koji nastaju ne samo u Podgorici, nego u različitim djelovima Crne Gore, da ukažemo na potencijal koji je vezan uz proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda. Siguran sam, da kako vrijeme bude odmicalo, o proizvodnja meda u Crnoj Gori ćemo sve manje govoriti kao nekoj vrsti hobija ili onoga što je vezano uz jednu grupu entuzijasta, a sve više za ozbiljne poslovne prilike i šansu za szapošljavanje i ukupno gledano za ekonomski napredak, ali i turističku promociju, kako našeg grada, tako i Crne Gore. Mi smo proizvodnju meda i saradnju sa Udruženjem “Crnogorska pčela” razumjeli upravo na taj način i proteklih nekoliko godina smo se trudili da im budemo podrška u mjeri mogućeg. Već ove godine imamo mnogo značajniju podršku ovom klasteru. Zapravo, prvi put u budžetu Glavnog grada predviđena je stavka namijenjena ljudima koji se bave proizvodnjom meda u Podgorici”, kazao je Vuković i dodao da će taj iznos prijedlogom budžeta za 2023. godinu biti najmanje tri puta veći nego što je to slučaj ove godine.

“Nadam se da će veliki broj sugrađana posjetiti ovu manifestaciju, te tom prilikom probati ove sjajne proizvode. Gradska uprava će i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku proizvođačima i podržava njihov rad”, zaključio je Vuković. 

Generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević kazao je da je pčelarstvo prepoznato kao grana koja je veoma bitna za razvoj poljoprivrede, te da će resorno ministarstvo sa posebnom pažnjom pratiti razvoj te oblasti u Crnoj Gori.

Predsjednik udruženja “Crnogorska pčela” Miloje Vujašević zahvalio je Glavnom gradu i resornom ministarstvu, na značajnim naporima koje ulažu kako bi unaprijedili položaj pčelara. Vujašević je tom prilikom zahvalio pčelarima izlagačima što su svojim učešćem dali značajan doprinos ovoj manifestaciji. 

Kulturno umjetničko društvo “Crna Gora” svojim nastupom uljepšalo je ovu manifestaciji. 

Glavni grad će nastaviti i u narednom periodu da pruža podršku unapređenju položaja ne samo prčelara, već svih poljoprivrednika na teritoriji Podgorice. 

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content