Vuković: Rješavanje problema nasilja nad ženama zadatak je svih nas

Piše: Objavljeno: 03/12/2021
featured image

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je 25. novembra, kada je počela i kampanja 16 dana aktivizma kojom se obilježava borba protiv rodno zasnovanog nasilja.

Rješavanje ovog problema zahtijeva uključivanje svih nadležnih institucija i organizacija, kao i društva u cjelini. Shodno tome, danas je Glavni grad u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, Upravom policije i Sigurnom ženskom kućom postavio informativne štandove u TC Delta City u cilju dodatnog ukazivanja na problem nasilja nad ženama.

“Drago mi je što sam danas u prilici da, u lično ime i ispred Glavnog grada, dam doprinos kampanji koja ima za cilj podizanje svijesti o ovom ogromnom problemu koji imamo kao društvo, a koji se tiče nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Koliko mi je drago zbog ove prilike, toliko me brine i rastužuje činjenica da u Crnoj Gori gotovo da ne prođe dan, a da ne čujemo za neki novi primjer nasilja”, kazao je gradonačelnik Podgorice, dr Ivan Vuković, i podsjetio na statističke podatke koji su zabrinjavajući.

Ova kampanja predstavlja poziv svim relevantnim subjektima i javnosti da se uključe u suzbijanje nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Gradonačelnik je kazao da Glavni grad nastoji da u kontinuitetu pruža podršku ovakvim inicijativama, te podsjetio na aktivnosti nedavno otvorene Kuće zdravlja. Posebno je istakao značaj ekonomskog osnaživanje žena i kazao da se gradska uprava na čijem je čelu zalaže za unapređenje statusa žena u Crnoj Gori jer se samo na taj način mogu dugoročno postići željeni efekti.

“Svi koliko nas ima, počev od Vlade i Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Uprave policije, Tužilaštva, centara za socijalni rad, nevladinog sektora i svakako nas koji funkcionišemo na nivou lokalnih samouprava, moramo svakodnevno da ukazujemo na dubinu I dimenziju ovog problema, jer dok god su ovakvi statistički podaci, mislim da, kao društvo, moramo osjećati kolektivnu krivicu”, zaključio je Vuković.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content