Vuković: Rješavanje problema nasilja nad ženama zadatak je svih nas

Piše: Objavljeno: 03/12/2021
featured image

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je 25. novembra, kada je počela i kampanja 16 dana aktivizma kojom se obilježava borba protiv rodno zasnovanog nasilja.

Rješavanje ovog problema zahtijeva uključivanje svih nadležnih institucija i organizacija, kao i društva u cjelini. Shodno tome, danas je Glavni grad u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, Upravom policije i Sigurnom ženskom kućom postavio informativne štandove u TC Delta City u cilju dodatnog ukazivanja na problem nasilja nad ženama.

“Drago mi je što sam danas u prilici da, u lično ime i ispred Glavnog grada, dam doprinos kampanji koja ima za cilj podizanje svijesti o ovom ogromnom problemu koji imamo kao društvo, a koji se tiče nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Koliko mi je drago zbog ove prilike, toliko me brine i rastužuje činjenica da u Crnoj Gori gotovo da ne prođe dan, a da ne čujemo za neki novi primjer nasilja”, kazao je gradonačelnik Podgorice, dr Ivan Vuković, i podsjetio na statističke podatke koji su zabrinjavajući.

Ova kampanja predstavlja poziv svim relevantnim subjektima i javnosti da se uključe u suzbijanje nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Gradonačelnik je kazao da Glavni grad nastoji da u kontinuitetu pruža podršku ovakvim inicijativama, te podsjetio na aktivnosti nedavno otvorene Kuće zdravlja. Posebno je istakao značaj ekonomskog osnaživanje žena i kazao da se gradska uprava na čijem je čelu zalaže za unapređenje statusa žena u Crnoj Gori jer se samo na taj način mogu dugoročno postići željeni efekti.

“Svi koliko nas ima, počev od Vlade i Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Uprave policije, Tužilaštva, centara za socijalni rad, nevladinog sektora i svakako nas koji funkcionišemo na nivou lokalnih samouprava, moramo svakodnevno da ukazujemo na dubinu I dimenziju ovog problema, jer dok god su ovakvi statistički podaci, mislim da, kao društvo, moramo osjećati kolektivnu krivicu”, zaključio je Vuković.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content