Vujović: Podržaćemo Biblioteku za slijepe

Piše: Objavljeno: 22/11/2023
featured image

Foto: Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture i medija podržaće prijedlog Biblioteke za slijepe Crne Gore za uvećanje budžeta, kao i inicijativu o izmjeni imena te institucije i proširenju prostornih kapaciteta, najavila je resorna ministarka Tamara Vujović.

Ona je, u okviru radne posjete, obišla Biblioteku za slijepe Crne Gore kako bi se upoznala sa radom ove institucije, njenim dostignućima, rezultatima, ali i izazovima sa kojima se susrijeće.

Vujović je istakla da je njena misija da poveća ukupan budžet za kulturu i medije i da će na osnovu argumentovano iznijetih potreba podnijeti zahtjev ministru finansija, te pravedno raspodijeliti dodijeljenja spredstva.

“Mi smo kao Vlada odgovorni za to koliko će osobe s invaliditetom biti uključene u društveni život zajednice”, kazala je Vujović.

Direktor Biblioteke za slijepe Božidar Denda kazao je da je jedan od ključnih izazova prostor u kojem se ta institucija nalazi 17 godina.

Ukazao je da iznajmljivanje prostora za biblioteku predstavlja finansijski teret i predložio je iznalaženje odgovarajuće katastarske parcele za izgradnju novog objekta po standardima biblioteke, od najmanje 1000 metara kvadratnih.

„Biblioteka za slijepe Crne Gore poseduje bogat fond od oko 26 hiljada naslova na Brajevom pismu i sedam hiljada audio knjiga u različitim mp3 i daisy formatima. Takođe, biblioteka ima širok doseg, razmjenjujući knjige sa čitaocima širom regiona, dok se audio zapisi distribuiraju i širom svijeta“, naveli su iz Biblioteke.

Direktor je upoznao ministarku sa inicijativom o izmeni Zakona o bibliotečkoj delatnosti, koja uključuje brisanje stigmatizirajućih riječi iz samog naziva institucije.

„Novi naziv za biblioteku bi glasio: “Biblioteka pristupačnih formata”, a nosila bi ime po uvaženom crnogorskom književniku i naučniku mr Vojislavu Miniću, što bi predstavljalo priznanje i satisfakciju za sve zaposlene u toj ustanovi“, rekao je Denda.

Na sastanku je, osim inicijative o izmjeni naziva biblioteke, predloženo i uvećanje budžetskih sredstava za 20 odsto više za predstojeću 2024. godinu u odnosu na 2023. godinu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content