Vujović: Kreativne industrije da budu generator održivih ideja 

Piše: Objavljeno: 02/02/2024
featured image

Foto: gov.me

Sektor kreativnih industrija je u posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori prepoznat kao oblast sa značajnim potencijalom za generisanje ekonomske dobiti i održivosti u kulturi, zato će MKM snažno nastaviti da podržava ovaj sektor stvaranjem povoljnog ambijenta za rad i nadogradnju profesionalnih vještina. 

To je poručila dr Tamara Vujović mistarka kulture i medija na Samitu “Heritage & Creativity” koji se održava u Kotoru u organizaciji KotorArta i Share fondacije. 

“Ministarstvo kulture i medija konstantno unapređuje sektore od značaja za razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Crnoj Gori. Zbog toga u saradnji sa lokalnim i međunarodnim partnerima radimo na uspostavljanju mehanizama za samoodrživost kreativnih habova, istovremeno nastavljajući sa ulaganjem u infrastrukturu, nepokretna i pokretna kulturna dobra, stvaralaštvo i sve ono što kultura jeste”, istakla je Vujović u uvodnom izlaganju. 

“Strateški smo usmjereni na normativno i institucionalno osnaživanje sektora kulture uz poseban akcenat na umrežavanje svih uključenih aktera, u okviru institucija, među sobom i institucija i vaninstitucionalnih aktera – nezavisne scene, NVO i pojedinaca”, dodala je Vujović.

“Sektor kreativnih industrija je u posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori prepoznat kao oblast sa značajnim potencijalom za generisanje ekonomske dobiti i stvaranje uslova za održivi razvoj u oblasti kulture”, pojasnila je Vujović. 

Ona je podsjetila da je u poslednjih pet godina realizovano pet javnih konkursa za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija, kroz koje je ministarstvo sa 650 hiljada eura, podržalo realizaciju 103 projekta.

“Neki projekti koji su podržani u prethodnim ciklusima konkursa su danas uspješni kreativni biznisi koji su samoodrživi i konkurentni na tržištu Crne Gore i van nje, neki su ugašeni, dok neki autori projekata nisu realizovali svoje naume i isporučili rezultate. Dužnost je reći da je to novac svih poreskih obveznika Crne Gore, koji mi koristimo da podržimo privatne inicijative, što je pohvalno, ali i za nas povlači veliku odgovornost”, saopštila je Vujović. 

”Uz promociju uspješnih projekata, Ministarstvo kulture i medija će nastaviti da podržava kreativne preduzetnike u cilju stvaranja povoljnog ambijenta za njihov rad i nadogradnju profesionalnih vještina”, jasna je Vujović. 

“Na posljednjem konkursu za podršku sektoru kreativnih industrija sufinansirali smo 28 projekata u iznosu od gotovo 200 hiljada eura, čime smo dali važan doprinos unapređenju sektora kreativnih industrija.

Poseban dio konkursa se odnosio na podršku za razvoj ženskog preduzetništva u cilju podsticanja žena u oblasti kreativnih industrija. Od 28 projekata, koji su podržani konkursom, žene preduzetnice nose 21 projekat, a iznos opredijeljene podrške je oko 137 hiljada eura”, kazala je Vujović. 

“Kreativni habovi koji su već osnovani i oni koji će biti uspostavljeni mogu biti dodatna vrijednost u pozicioniranju Crne Gore kao idealne destinacije za digitalne nomade”, ocijenila je Vujović.

“Suština naših napora kroz sprovođenje konkursa za kreativne industrije i suština ovog samita je upotreba inovativnih alata i tehnologije u promociji kulturne baštine.

Događaji poput ovog su prilika za razmjenu iskustava i mišljenja iz najrazličitijih oblasti kulture, što predstavlja i podstrek za dalji razvoj kulturne politike. Sprovodimo aktivnosti i djelujemo sa istim ciljem, a ovakvi skupovi su prilika da čujemo i vidimo šta na tom planu radi region, da povežemo autore i naučimo da prepoznamo kvalitetne projekte na kreativnom i preduzetničkom polju. Zato smo danas tu. Srećan rad i mnogo plodnih ideja”, poželjela je Vujović. 

Pored ministarke Vujović u uvodnom dijelu Samita govorili su Prof. Ratimir Martinović, Nj. E. Andreina Marsela, Ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori, Rikardo Seri, Zamjenik šefice Delegacije EU u Crnoj Gori, Kler Sirs, Direktorka British Council-a za Zapadni Balkan, kao i Renata Radeka, Projektna koordinatorka UNESCO. 

Realizaciju Samita podržava Britanski savjet u okviru projekta “Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan” koji je finansiran od strane Evropske unije.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content