Vujošević: UIP potražuje više od dva miliona eura zbog nepravilnosti tokom sezone

Piše: Objavljeno: 14/09/2022
featured image

Foto: gradski.me

Zbog utvrđenih nepravilnosti tokom ljetnje sezone, od 4. jula do 2. septembra, inspektori Uprave za inspekcijske poslove izrekli su kazne u vrijednosti većoj od dva miliona eura. Turistička, radna, zdravstveno-sanitarna i tržišna inspekcija za dva mjeseca obavili su 9.238 nadzora u šest primorskih opština i utvrdili 5.828 nepravilnosti.

Najviše nepravilnosti bilo je u Budvi i Ulcinju, a najmanje u Kotoru i Tivtu, kazala je direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević u emisiji “Takulin” na Gradskoj TV.

“Inspektori su podnijeli četiri krivične prijave i zapečatili sedam objekata. Izdato je više od 1.000 preventivnih ukazivanja, 77 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, te 309 rješenja o zabrani. Kada se sve to prebaci u cifre govorimo o 2. 236.000 miliona eura”, pojasnila je Vujošević.

Najviše nepravilnosti bilo je, dodaje, u oblasti radnih odnosa i zapošljavanja, piše gradski.me.

“Dosta ljudi ne stigne na vrijeme da prijavi radnike ili ne želi, ali to urade naravno nakon intervencije inspekcije. Kada je riječ o stranim državljanima i neposjedovanju radnih dozvola to nije uvijek greška poslodavca jer nekada imaju i zastoje u drugim institucijama pred kojima se te dozvole dobijaju”, kazala je Vujošević.

Postignutim je zadovoljna jer su, kako je rekla, ispoštovana osnovna načela inspekcijskog nadzora a to su načela objektivnosti i srazmjernosti.

“U većini slučajeva inspektori su preventivno djelovali na terenu, a represivno samo u slučajevima rada bez odobrenja u narodu poznatog kao crna ili siva ekonomija za koji nemamo toleranciju i protiv koje se svi borimo”, kazala je Vujošević.

U poređenju sa 2019. godinom, dodaje, iznos prekršajnih naloga ali i broj utvrđenih nepravilnosti u ovoj je mnogo manji.

“U 30 odsto slučajeva preventivno je djelovano, bilo je prostora za ukazivanjem gdje je u kontrolnom nadzoru subjekat nadzora uspio da otkloni nepravilnost i svoje poslovanje uredi sa pozitivnim zakonskim odredbama. Taj podatak mene kao starješinu organa i čitavu upravu više raduje nego sam broj”, naglasila je Vujošević.

I ove sezone , kaže, falilo je turističkih i inspektora rada.

“Pojačaćemo kapacitete u narednom peiodu, jer brzo kreću pripreme za zimsku sezonu”, najavila je Vujošević.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content