Vujošević: UIP potražuje više od dva miliona eura zbog nepravilnosti tokom sezone

Piše: Objavljeno: 14/09/2022
featured image

Foto: gradski.me

Zbog utvrđenih nepravilnosti tokom ljetnje sezone, od 4. jula do 2. septembra, inspektori Uprave za inspekcijske poslove izrekli su kazne u vrijednosti većoj od dva miliona eura. Turistička, radna, zdravstveno-sanitarna i tržišna inspekcija za dva mjeseca obavili su 9.238 nadzora u šest primorskih opština i utvrdili 5.828 nepravilnosti.

Najviše nepravilnosti bilo je u Budvi i Ulcinju, a najmanje u Kotoru i Tivtu, kazala je direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević u emisiji “Takulin” na Gradskoj TV.

“Inspektori su podnijeli četiri krivične prijave i zapečatili sedam objekata. Izdato je više od 1.000 preventivnih ukazivanja, 77 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, te 309 rješenja o zabrani. Kada se sve to prebaci u cifre govorimo o 2. 236.000 miliona eura”, pojasnila je Vujošević.

Najviše nepravilnosti bilo je, dodaje, u oblasti radnih odnosa i zapošljavanja, piše gradski.me.

“Dosta ljudi ne stigne na vrijeme da prijavi radnike ili ne želi, ali to urade naravno nakon intervencije inspekcije. Kada je riječ o stranim državljanima i neposjedovanju radnih dozvola to nije uvijek greška poslodavca jer nekada imaju i zastoje u drugim institucijama pred kojima se te dozvole dobijaju”, kazala je Vujošević.

Postignutim je zadovoljna jer su, kako je rekla, ispoštovana osnovna načela inspekcijskog nadzora a to su načela objektivnosti i srazmjernosti.

“U većini slučajeva inspektori su preventivno djelovali na terenu, a represivno samo u slučajevima rada bez odobrenja u narodu poznatog kao crna ili siva ekonomija za koji nemamo toleranciju i protiv koje se svi borimo”, kazala je Vujošević.

U poređenju sa 2019. godinom, dodaje, iznos prekršajnih naloga ali i broj utvrđenih nepravilnosti u ovoj je mnogo manji.

“U 30 odsto slučajeva preventivno je djelovano, bilo je prostora za ukazivanjem gdje je u kontrolnom nadzoru subjekat nadzora uspio da otkloni nepravilnost i svoje poslovanje uredi sa pozitivnim zakonskim odredbama. Taj podatak mene kao starješinu organa i čitavu upravu više raduje nego sam broj”, naglasila je Vujošević.

I ove sezone , kaže, falilo je turističkih i inspektora rada.

“Pojačaćemo kapacitete u narednom peiodu, jer brzo kreću pripreme za zimsku sezonu”, najavila je Vujošević.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content