Vujačić: U izvještaju nema napretka, jer ga nije ni bilo

Piše: Objavljeno: 25/10/2021
featured image

Foto: rtg.me/arhiva

U oblasti prava ugroženih i osoba sa invaliditetom nije konstatovan napredak u izvještaju Evropske komisije što nije neočekivano, smatra direktorica Udruženja mladih sa hendikepom CG Marina Vujačić. Ona je kazala da je neozbiljno da se pozivamo da ćemo 2025. biti članica EU, a ne radimo dovoljno da taj status, ne samo zaslužimo, već i opravdamo.

“Nije nam neočekivano ništa u izvještaju, nijesmo očekivali ni bolji, ni lošiji. On je takav kakav jeste i u najvećem dijelu je realan. Ono što je karakteristično za oblast prava ugroženih, pa i osoba sa invaliditetom, ne bih rekla da se konstatuje neki napredak. U suštini ga nije ni bilo, pa je teško da se tu mogla neka pozitivna konstatacija ni naći”, kazala je ona u Jutarnjem programu TVCG.

Vujačić kaže da su konstatacije o osobama sa invaliditetom dugoročne.

“To je nešto što se ponavljalo i za vrijeme prethodne vlasti i nešto što godinama nije rješavano. Od, na primjer, usklađenosti crnogorskog zakonodavstva sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom. Nešto što prvi put EK podcrtava, jeste da u našem pravnom sistemu postoje praznine kada su u pitanju prava osoba sa invaliditetom, njihova zastupljenost u svim politikama međusektorskih i prosektorskih. Zatim se konstatuje da se neki akcioni planovi ne sprovode na pravi način. Konstatuje se ni da Savjet nije imao sjednicu, nedostaju strategije i brojna druga polja”, kazala je ona.

Na deklarativnom nivou smo blizu što se tiče konkretnih rezultata, smatra Vujačić, oni su u nekom trenutku bili i podsticajni.

“Međutim, moj utisak je da politička situacija i način funkcionisanja vlasti i opozicije nije ohrabrujući da se bavimo rezultatima i napretkom. Ono što bih istakla je da je godinu obilježilo to političko zapošljavanje, iako su oni govorili da se to neće desiti. U tom smislu propuštena je ova godina za koju je odgovorna aktuelna vlast, a prethodna vlast je takođe propustila godinu jer je bila usmjerena na kampanju i na izbore, a ne na isporučivanje rezultata”, kazala je direktorica UMHCG.

Ona vjerujeda je pravo vrijeme da se ovaj izvještaj razmotri i da se sve strukture vlasti dogovore kako da ga sprovodimo, bez međusobnih optužbi ko je odgovoran, jer je odgovoran cijeli sistem.

“Neozbiljno je da se pozivamo da ćemo 2025. biti članica EU, a ne radimo dovoljno da taj status ne samo zaslužimo, već i opravdamo”, zaključila je Vujačić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content