Vujačić: Socijalna distanca prema OSI se smanjila, ali se njihova prava i dalje krše

Piše: Objavljeno: 26/01/2022
featured image

Socijalna distanca prema osobama sa invaliditetom (OSI) se smanjila, ali ne u mjeri da se njihova ljudska prava i dalje ne krše, ocijenila je izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG), Marina Vujačić.

“Mi smo i dalje društvo koje je zasnovano na tom negativnom milosrđu, da nam se čini da nešto posebno činimo. Zato, kada počnemo da sprovodimo ono što su ustvari javne dužnosti i budemo zreli kao druge demokratske države, moći ćemo za OSI da uradimo neuporedivo više”,  poručila je Vujačić. 

Ona je agenciji Mediabiro kazala da je Crna Gora napredovala u poštovanju ljudskih prava OSI, “ali to nije dovoljno da bismo mi bili zadovoljni, niti možemo biti zadovoljni”.

Prema njenim riječima, na tom polju je učinjeno dosta pogrešnih stvari, a neke su i propuštene.

“Crna Gora, koja mala i ima resurse, u ovoj oblasti bi zaista mogla više da napreduje”, poručila je Vujačić.

Kako je istakla, država je preuzimala međunarodne obaveze, a da nije shvatala njihov značaj.

“Vrlo često kažem da je diskriminacija ono što je najskuplje, i to ne samo za pojedince, već i za državu. Ako je neka osoba sa invaliditetom isključena to onda košta cijelo društvo”, kazala je Vujačić.

Cijela situacija sa koronavirusom, kako je kazala, uticala je negativno na OSI.

“U jednom segmentu osobe bez invaliditeta su donekle mogle da osjete sa čim se suočavaju osobe sa invaliditetom, pogotovo kada su na snazi bile mjere ograničenja”, rekla je Vujačić.

Ona smatra i da država nije dala adekvatan odgovor na situaciju koju je prouzrokovala korona.

“Negdje ga nemamo još uvijek, jer određena pitanja ne tretiramo na adekvatan način. Potrebno je vršiti redovne procjene uticaja i posljedica koje korona do sada izazvala”, poručila je Vujačić.

UMHCG je, kako je rekla, tražio da se rade pomenute procjene i da država ne treba da planira i donosi samo mjere za sprečavanje širenja virusa.

Vujačić je napominje da se položaj OSI i njihov socijalni i društveni status dodatno pogoršao tokom korone.

“Tu pogotovo mislim na period kada su sistem i javna uprava bili zatvoreni i kada se javne usluge nijesu mogle ni koristiti”, kazala je Vujačić.

Ona je istakla i da, pored trenutne situacije, OSI se suočavaju sa brojnim preprekama, kao što su nepristupačnost instutucija. 

“OSI često ne mogu da dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu,  a često zbog straha nijesu tražili stručnu pomoć. Ovdje ne govorim samo o kovidu, već i o redovnim kontrolama”, navela je Vujačić.

Prema istraživanju koje je nedavo sprovedeno, ona kaže da je preko 20 odsto OSI imalo toliko nezadovoljavajući standard i prihode, da se i po svjetskoj skali to smatra ispod stope siromaštva. 

“Zaista žive u siromaštvu, jer su u pitanju najosnovnije životne namirnice. U tom smislu država na to mora odgovoriti adekvatnom ekonomskom i socijalnom politikom”, poručila je Vujačić.

Ona je dodala da su Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prihvatili neke njihove predloge kada je u pitanju program ekonomskog oporavka i reformi.

“Ali ne u mjeri da to možemo smatrati dovoljnim”, istakla je Vujačić.

Govoreći o tome kako trenutna politička situacija utiče na njihovu komunikaciju sa institucijama, Vujačić kaže i da je u redovnim okolnostima ona otežena.

“Čak i tom izbornom periodu ona negativno utiče, a ne sada kada je politička situacija ovoliko nestabilna. Institucije postaju zatvorenije i vlada neka vrsta stagnacije u nekim oblastima”, ocijenila je Vujačić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content