Vrijednost dolara pod pritiskom zbog usporavanja inflacije

Piše: Objavljeno: 15/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Kurs američke valute ove sedmice se na svjetskim deviznim tržištima našao na udaru prodaja, nakon što su podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ukazali na njeno usporavanje.

Na taj način je otvoren prostor Fed-u da u budućnosti popusti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji prati njegovo kretanje u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 0,84 odsto na 105,65 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je dolar oslabio prema euru 0,79 odsto, pa euro košta 1,026 dolara. Kurs jena je porastao 1,1 odsto u odnosu na dolar, koji je na kraju sedmice koštao 133,48 jena.

Dolarov indeks spustio samo u srijedu jedan odsto, zabilježivši najveći pad u zadnjih pet mjeseci, po objavi da je inflacija u SAD-u mjerena indeksom potrošačkih cijena u julu usporila na 8,5 odsto, s junskih rekordnih 9,1 odsto.

Dan kasnije, objavljeno je da su proizvođačke cijene u junu u SAD porasle 9,8 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, što je njihov najniži rast od oktobra prošle godine.

Ti podaci podstakli su očekivanja investitora da će Fed u septembru podići kamatne stope 0,5 umjesto 0,75 odsto, kao u prethodna dva navrata.

Ipak, pred kraj sedmice kurs dolara je nadoknadio dio gubitaka zabilježenih prethodnih dana, jer su do tržišnih učesnika doprle poruke Fedovih zvaničnika, koji su upozorili da je bitka protiv inflacije daleko od završetka.

Predsjednik Feda u Chicagu, Charles Evans, ocijenio je kako je temeljna inflacija i dalje “neprihvatljivo” visoka te da će Fed morati da nastavi sa zaoštravanjem.

Predsjednik Feda u Minneapolisu, Neel Kashkari, rekao je da iako je novi izvještaj o usporavanju inflacije “dobrodošlo”, Fed je “daleko, daleko od proglašavanja pobjede”, te da će morati još da podiže kamatne stope.

Fed je dosad podigao ključne kamatne stope za ukupno 2,25 procentnih bodova u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju, podstaknuvši kupovine američke valute zbog višeg prinosa u odnosu na ostale svjetske valute. Od početka godine kurs dolara je otprilike devet odsto viši u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content