Vrhovni sud Indije odbio da legalizuje istopolne brakove

Piše: Objavljeno: 18/10/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Indijski Vrhovni sud odbio je danas legalizaciju istopolnih brakova, vrativši to pitanje parlamentu, što je odluka koja je razočarala borce za LGBTQ prava.

Sudija vrhovnog suda Čandračud je rekao da su se sudije jednoglasno složile da sud ne može da odobri LGBTQ osobama pravo na brak jer je to zakonodavna regulativa.

Prava LGBTQ osoba u Indiji su se povećala tokom protekle decenije, uglavnom kao rezultat intervencije Vrhovnog suda, prenosi rtcg.me.

Vrhovni sud je 2018. godine poništio zakon iz kolonijalne ere koji je kažnjavao gej seks sa do 10 godina zatvora i proširio je ustavna prava gej zajednice.

Odluka je viđena kao istorijska pobjeda za prava LGBTQ populacije u Indiji.

Bez obzira na takve primjere napretka Vlada premijera Narendra Modija odupirala se zakonskom priznavanju istopolnih brakova.

Tokom saslušanja pred sudom, Vlada je tvrdila da je brak samo između biološkog muškarca i biološke žene, dodajući da su istopolni brakovi protivni vjerskim vrijednostima većine stanovništva. Vjerske grupe se takođe protive istopolnim zajednicama, rekavši da su protiv indijske kulture.

Istopolni parovi se često suočavaju sa uznemiravanjem u mnogim indijskim zajednicama, bilo hinduističkim, muslimanskim ili hrišćanskim.

Nepriznavanjem ovakvih zajednica, Vlada istopolnim parovima oduzima pravo na jednakost zagarantovanu ustavom i prava koja uživaju heteroseksualni parovi u braku, od usvajanja i zdravstvenog osiguranja do penzija i prava nasljeđivanja.

Neki od sudija pozvali su državu da osigura da se LGBTQ parovi ne suočavaju sa uznemiravanjem ili diskriminacijom u pristupu osnovnim potrebama, poput otvaranja zajedničkog bankovnog računa.

Prema istraživanju prihvatanje homoseksualnosti u Indiji poraslo je za 22 odsto na 37 odsto između 2013. i 2019. godine.

Prema vladinim podacima iz 2012. godine procjenjuje se da u Indiji živi najmanje 2,5 miliona LGBTQ osoba, međutim, aktivisti i globalne procjene vjeruju da oni čine najmanje 10 odsto populacije, ili više od 135 miliona ljudi.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content