Vojinović: Ovdje se baš vodi borba među polovima

Piše: Objavljeno: 04/09/2023
featured image

Umjetnica, fotografkinja i DJ Nada Vojinović otkriva za naš portal kako je biti žena DJ u Crnoj Gori obzirom na manji broj pripadnica ljepšeg pola koje se bave ovim popularnim zanimanjem. Kaže da se vodi velika borba među polovima u ovom domenu.Pročitajte u nastavku.

Foto: privatna arhiva

Ono što je zanimljivo kod nas u Crnoj Gori jeste da imamo veoma malo ženskih dj-va.Iznenađuje li vas to i kako je biti žena dj. u Crnoj Gori?


Uvijek će me iznenađivati ta besmislena borba između polova, kao i sujetno oduzimanje prostora za napredak ženama u bilo kojoj sferi a obzirom da sam već dugo godina u umjetničkoj branši moram priznati da se ovdje i te kako ta borba osjeća. Činjenica je da postoji mnogo manje DJ-ica ne samo kod nas već generalno u svijetu a saznajemo da ima mnogo interesovanja kod žena kada govorimo o ovom poslu. DJing se isključivo predstavlja kao „muški posao“ i opšte je poznato da scenom dominiraju muška imena. A kada se čak neka žena zainteresuje za tu scenu, moj pretpostavka je da većina odustane od te intezivne borbe u svijetu show biza, jer zaista jeste iscrpljujuće i dovodi te do preispitivanja svojih sposobnosti iznova i iznova, umjesto tu energiju trošiti na napredovanje u ovoj branši. Istina je da se kvalitet i znanje ženskih Djica prvenstveno gleda u odnosu na naš izgleda a potom na tehniku i muzički izbor. Naravno ne generalizujem kada pišem ovo i vrlo smo zahvalne kada se kolege zajedno sa nama bore da nam obezbijede prostore i istina je da bez njih to ne bi bilo ni približno lako. Biti DJ-ica u Crnoj Gori nije lako ali za mene lično je jako oslobađajuće a kako već imam dobre borbene mehanizme nisam spremna da odustanem, pogotovo kada vidim ostale koleginice u toj borbi kako svjetske tako i regionalne. A ove godine dosta naših regionalnih Djica su postigle svjetske uspjehe.  

Dodatno me ohrabruje crnogorska, prepoznata kao ACID kraljica ,DJ Stamina – čije ime svako zna na DJ sceni kod nas i u regionu. Pokrenula je svoj projekat Ecstatic move, čije smo i članice, a koji je nastao upravo iz pomenutih problema kada govorimo o ženama na DJ sceni. Ecstatic move ima za cilj da okupi sve žene koje tek kreću ili se bave DJingom, pruži im podršku i prostor za razvijanje a potom i kreira događaje na kojima će imati prilike da pokažu svoje jedinstvene talente. Sve to uz podršku kolega koji prepoznaju važnost ove borbe i vjeruju u jednakost. Iako sam gore rekla neke ne tako ružičastve stvari, vjerujem da u svemu postoji svjetlost i definitivno promjene stižu a sa njima i zajednica ženskih DJ koje imaju i te kako dosta toga da pokažu. 

Foto: privatna arhiva

Kakav je odnos publike prema ženskom Dj-ju?

Energija koju vidimo i doživimo od publike je nešto što ne možemo riječima opisati, to zaista morate da vidite. Uvijek je pozitivna, podržavajuća i ohrabrujuća koja ti stvara osjećaj da nikakve granice ne postoje. Ženska energija na sceni jestemoćna i jedinstvena i definitivno donosi osvježenje kad god se pojavi. Ne jer je muška nešto manje vrijedna, naprotiv, već jer je drugačija. I publika je željna toga. Lično sam se uvijek vodilapercepcijom Milorada Pavića koji je u svojoj knjizi “ Hazardskirječnik” opisivao jednakost polova ali sa malom razlikom kojase ugledala u tome da muškarci predstavljaju svemir spolja a žene ga nose unutra i to je to. Ne postoji ništa što ne možemo, bilo koji rod na ovom svijetu, samo je bitno da mi to želimo i da nam se pruži šansa u tom ostvarenju. 

Kako ste ušli u svijet muzike?

Prvi put sam za DJ pultom stala prije nekih 10 godina, kada sam zajedno sa društvom organizovala Drum&Bass žurke u nekadašnjem lokalu Tropikana. To je bila ljubav na prvi tren – čitati publikinu energiju i pažljivo selektovanim trakama impružati zadovoljstvo kroz ples i frenkvencije. Ali život me u međuvremenu poslao drugom putanjom pa sam to nekako stavila po strani. 


Dugo godina sam tu želju zapostavljala dok nisam srela Frkicu (druga polovina Bizarr.Dua) koja me je ohrabrila da se prepustim svojim muzičkim talentima. Za mene je to definitivno bila prekretnica, oslobađanje i penjanje na još jednoj ljestvici ka potpunoj slobodi. Naravno, možda nas dvije zajedno ne bi stale za DJ pultom tako brzo da naše kolege i bliski prijatelji koji su dugo godina na DJ sceni nisu prepoznali naš talenat i podržali nas u tome da krenemo. I tako smo, po prvi put javno zavrćele na našem festivalu BIZA kojeg smo organizovale prošle godineu Podgorici i ubrzo nakog toga dobile poziv da nastupamo u Prištinu a potom i krenule na ture po regionu i Crnoj Gori i sve više i više bivamo na sceni. 

Foto: privatna arhiva


Mnogi ljubitelji muzike kažu da je ona nastala 80ih neprevaziđena.Kako vi gledate na to i kako vidite današnju muziku?


80te su bile najproduktivnije godine za razvoj muzike i raznih muzičkih žanrova. Kako je disco bivao sve manje slušan tih godina, elektro dance muzika preuzima scenu i kreće talas novih žanrova poput synth-pop, techno, house, italo disco, electro disco. Vrhunac doživljava ne samo elektrosnka muzika već i rock, glam metal, trash metal, … 

Meni je muzika iz 70tih ostavila značajan uticaj na prvo slušanje i uslovilo moje odrastanje i rado je i dan danas preslušavam. Prince, George Michael, Madonna, Michel Jackson, Paula Abdul, Tina Turner, Steve Nicks, R.E.M., Green day su samo neka imena koji su označila 80te. Moje prvo slušanje elektronske muzike me direkno vodi do Kraftwerk-a koji su takođe imali veliki uticaj na elektronsku muziku 80tih i doprinijeli stvaranju novog žanra – techno. Krajem 80tih se u Njemačkoj organizuje elektronski festival pod nazivom Loveparade kojeg sam kao mala rado pratila ispred malog ekrana i nadala se da ću jednom doživjeti da posjetim taj magičan događaj. Tužno je da su prekinuli taj događaj prije nego sam porasla dovoljno da odem i osjetim. 

80te su definitivno moje omiljeno muzičko doba, i dok pišem ovo kapiram koliko uticaja ima na mene i dan danas. Svi moji umjetnički projekti su dosta inspiracija crpjeli upravo iz muzike80tih a sada kada i sama vrtim i krećem u produkciju shvatam da me najviše inspirišu ti počeci. Mada priznajem da volim slušati i jazz, swing i blues, kao i istočnjačke zvuke. Naravno i današnja muzika me oduševljava, jedino je bitno da komunicira sa mnom i melodički i tekstualno i da me natjera da se naježim. Tad znam da vrijedi svaki sekund slušanja. 

Ima li elektronska muzika publiku u Crnoj Gori?

O daa. Kroz razne elektronske događaje kao i one koje i samaorganizujem, evidentno je koliko ljudima fali elektronskemuzike na našoj sceni. Sve više mlađih pokazuje da je CrnaGora spremna da doživi svjetska imena i događaje svjetskerazmjere jer zaslužujemo da idemo u skladu sa vremenom. Ono što nam nedostaje su festivali i događaji koji su u tom duhu ali ipodrška od vlasti da se takva kulturna zbivanja održe I da teprojekte posmatraju sa istom dozom poštovanja kao i premasvim ostalim. Ali ima nas koji smo krenuli ili krećemo da se bavimo time, pa ću samo reći – spremite svoju najbolju obuću za dens. 

Šta je aktuelno kod vas ovog ljeta?

Ovo ljeto je bilo poprilično radno ali I inspirativno. Ono što mi je ostalo kao najbolji momenat iz ljeta 23 je rođendanski put u Berlin. Čuti berlinsku DJ scenu i doživjeti svu tu umjetnostpraktično na svakom ćošku me je natjeralo da probudim svojuuspavanu umjetničku stranu. Nekako sam se od konstantnograda udaljila od te svoje kreativne strane ali napokon se konektujemo. Stoga u narednom periodu stiže moja petasamostalna izložba koja će biti autobiografskog tipa, neki novibiznis poduhvati iz svijeta umjetnosti i prvi EP Bizarr.Dua. 

Foto: privatna arhiva


Bavite se fotografijom, po tome ste i najpoznatiji.Na tom fonu, pokrenuli ste koncept Zahara.Koliko ste zadovoljni poslovanjemkoncepta?

Concept Zahara postoji već 5 godina. Mnogi bi rekli da je to dovoljan broj godina da jedan biznis stane na noge ali činjenicaje da smo imali uspona i padova pa svake godine. Po mom mišljenju još uvijek nije postigao onaj uspjeh ka kojim težim. Prvobitna postavka koncepta u kome je izjedna postojao fotostudio, kafić i concept store je zatvorena prije 2 godine jer je izazovno i teško opstati. Ali ta ideja I dalje živi i čeka povoljnijeuslove I bolju šansu da ponovo pokrenem to ili onda kada budepostojala veća podrška u razvoju umjetničkih biznisa. Zahara je produkt velike ljubavi I dok ta ljubav postoji ovaj projekat ćeživjeti. Zato foto studio još uvijek postoji i vrijedno kreira raznefotografije ali i kratke video forme. Ono čime se trenutnoponosimo jeste naša videografija koja nas sve više i višeoduševljava i inspiriše. Pa tako, ako niste znali, pored  fotografije se bavimo i kinematografijom, režijom, produkcijom, muzikom…. ukratko bivam multimedijalnaumjetnica.  

Koliko je izazovno za mladu osobu u Crnoj Gori da pokrenesvoju priču?

Uh, biću iskrena i reći – previše izazovno. Toliko da će vas mnogi na samom početku obeshrabriti da nastavite sa idejom o sopstvenom biznisu. Crnogorski sistem nekako ne prepoznajeideje i trud mladih u Crnoj Gori koji imaju veliku želju kreiratinešto za sebe, pa tako ne postoje olakšice i podrške u tom ostvarivanju. Barem ne u svakoj branši a ponajmanje u umjetničkoj i to vam kažem iz prve ruke. Umjetnost se jošuvijek posmatra kao hobi ili dodatan novac dok se fokus upornostavlja na jednim te istim sferama iznova i iznova. Nedostajenam raznolikost. Nedostaje nam hrabrost da se prepustimonekim novitetima, da osvježimo tržište, da možda mi uvedemoneke trendove a ne da čekamo drugi da to urade. Bez obzira o kom biznisu pričamo jedno je sigurno – svima je teško opstatiduže od godinu dana. Što je jako tužno, ne? Meni je logično da ako njegujete i podržavate biznise u početku ne prosperira samota osoba čiji je biznis već i država i cijela nacija.  Ali očiglednoovo nije nešto čime naše vlasti žele da se bave. Ovog mjeseca se baš komentarisalo o tome koliko je mladih u poslednje 3 godineotišlo iz Crne Gore da potraže mjesta za lakši život. Stoga, nadam se da ćemo se trgnuti i prestati da guramo našubudućnost u neke druge krajeve jer od Crne Gore ništa ostatineće.

Koliko je interesovanje kod nas za profesionalnu fotografiju?

Velika kada treba zabilježiti momente sa raznih proslava. Najčešće ćete me vidjeti kako “hvatam” memorije sa vjenčanja ito baš volim da radim pogotovo kada mi se prepusti totalnakreativna sloboda. Na kraju dobijete pažljivo selektovanudokumentovanu fotografiju koja prikazuje najiskrenije emocijeuokvirene zauvijek – da ih se prisjećate i doživljavate ponovo i ponovo…jer je to magija fotografije. 

Potražuju se i standardni poslovni portreti kao i fotografije zapromociju biznisa ali ne toliko druge sfere fotografije poput: modne, konceptualne, umjetničke fotografije, kreativne portrete, budoir. Dok se to ne desi, priželjkujem ta interesovanja i vrlorado ću pritrčati svojom kreativnošću u njihove realizacije 😊 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content