Voda iz slavine ili flaširana?

Piše: Objavljeno: 04/03/2024
featured image

Kanalizacije se slivaju u naše vodovode, u flaširanoj vodi nalazi se mikroplastika, a estrogen, čak i kokain, izlaze iz naših slavina. Koja je voda onda najbolja za piće?

Podaci o kontaminaciji vode mogu djelovati alarmantno.

U Britaniji je 2023. otkriveno da su čak 11.853 uzorka vode koja su obrađena u Engleskoj i Welsu sadržavala potencijalno štetne vječne hemikalije, one koje se nikada ne razgrađuju i sadrže poli i perfluorirane alkalne sastojke i koje zagađuju vodu iz slavine, piše Telegraph. Postoji više do 4700 vrsta tih sastojaka, a neke od njih mogu dovesti i do problema s plodnošću, raka ili bolesti štitne.


Pomislili biste da je onda jednostavnije posegnuti za flaširanom vodom, mineralnom ili izvorskom. Ali, novo istraživanje sprovedeno na Sveučilištu Columbia pokazalo je da boca vode može sadržavati i četvrt miliona komada plastike. Naučnici su stvorili novu kategoriju nazvanu nanoplastika koja se odnosi na plastično onečišćenje koje se događa kada se mikroplastika razgrađuje.

“Ljudi daju sve od sebe kako bi nas zaštitili, ali kontaminirali smo stvari u većem obimu nego što smo stvarno mislili”, kaže dr. David Megson, viši predavač hemije i ekološke forenzike na Sveučilištu Mančester Metropolitan.

Uz kontaminaciju vode koja izaziva zabrinutost, pitanje je što je najbolja opcija – voda iz slavine ili iz boce.

To je rasprava koju dr. Megson neprestano vodi sam sa sobom. “To je minsko polje”, kaže. “I morate paziti da ne spriječite ljude da piju vodu.”

Trebamo li da filtriramo vodu iz slavine?
Što se tiče filtriranja, to je stvar ukusa, ali i sigurnosti.

Voda iz slavine će obično imati zaostalu koncentraciju hlora u sebi kako bi se osiguralo da je sigurna. Iako će se količina smatrati sigurnom, može uticati na ukus. Filtriranje može pomoći u tome.

Vrčevi s filterima izrađeni su uglavnom od plastike, a to zabrinjava. Iako sada postoje i stakleni vrčevi, većina ih uvijek ima neki element filtera koji vodu propušta kroz plastiku.

Ako odlučite koristiti plastični vrč za filtriranje, dr. Megson upozorava da ga nikada ne stavljate u perilicu posuđa.

Je li flaširana voda bolja za naše zdravlje?
Godine 2022. tržište flaširane vode vrijedilo je 2,07 milijardi funti.

Postoje tri različite vrste vode koje se mogu “flaširati” prema Defri (britanski Odjel za okolinu, hranu i ruralna pitanja): prirodna mineralna voda, izvorska voda i flaširana voda za piće. Za regulaciju su odgovorne lokalne vlasti tamo odakle voda dolazi.

Mineralna voda
To je voda koja je filtrirana kroz stijene, koje je pročišćavaju prirodnim putem dodajući joj minerale, a koja se zatim uzima direktno iz dubokog podzemlja bušotinama duboko u zemlju i punjenjem boca na izvoru.

Međutim, uprkos percepciji da je mineralna voda netaknuta i nezagađena, dr. Lloyd kaže kako je stvar u tome da kontaminacija mineralnih voda PFAS-om vjerovatno samo nije potvrđena.

Izvorska voda
Slično mineralnoj vodi, izraz izvor se koristi za označavanje vode prikupljene direktno iz prirodnog izvora, obično daleko ispod zemlje.

Flaširana voda
Boca vode koja nije označena kao izvorska ili prirodna mineralna voda naziva se stolna voda. Stolna voda može dolaziti iz više od jednog izvora i može uključivati javnu vodoopskrbu.

Coca-Cola se 2004. suočila s podsmijehom nakon što je otkriveno da je njena flaširana voda pod markom Dasani tretirana voda iz slavine iz Sidcupa u Kentu. Marka je povučena s tržišta nakon što je serija bila kontaminirana bromatom za koji se sumnja da je kancerogen za ljude.

Voda u bocama može se tretirati kako bi zadovoljila mikrobiološke zahtjeve propisa.

Neke firme takođe mogu dodavati mineralne soli u svoje vode kako bi nadomjestile minerale izgubljene tokom tretmana ili kako bi poboljšale one koji već postoje.

Što stručnjaci biraju?
I dr. Megson i dr. Charlotte Lloyd sa Sveučilišta u Bristolu preferiraju nošenje metalnih boca s vodom i pijenje vode iz slavine.

“Kada je riječ o flaširanoj vodi, nema dokaza da je čišća od naše prerađene vode iz slavine”, kaže dr. Lloyd. “Ja bih lično bio zabrinut zbog vode za piće koja dolazi u plastici. Biće mjesta u svijetu gdje će se morati oslanjati na flaširanu vodu, ali u ovoj zemlji nismo u takvoj situaciji.”

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content