Vlasnici zemljišta isparcelisali skijašku stazu

Piše: Objavljeno: 06/09/2023
featured image

Privatni vlasnik zemljišta na planini Cmiljevici kod Berana, isparcelisao je skijašku stazu koja je oduvijek postojala i korištena na ovom terenu i oglasio na prodaju za vikednice.

To je Portalu RTCG vlasnik Ski centra Lokve Dejan Guberinić, koji je bio u čudu da tako nešto može da se dogodi.

Prema posjedovnim listovima iz beranskog katastra, u koje je naš Portal imao uvid, na mjestu postojeće skijaške staze planirana je gradnja najmanje petnaest planinskih kuća i vikednica.

“Ja prosto ne znam šta da radimo. Pored svih problema koje smo do sada imali za vrijeme pripreme staza za skijašku sezonu i zbog kojih ski centar nije radio već tri godine, sada imamo još i ovaj problem. Ovo je zemlja čuda. Potpuno nam je nejasno kako je taj vlasnik mogao da kupi to zemljište i kako ga je isparcelisao i upisao u katastraske knjige”, kaže Guberinić.

On dodaje da je vlasnik zemljišta već na teresnima skijaške staze postavio table sa natpisom “na prodaju”.

“Mene je zvao jedan zainteresovani kupac, i ja sam se našao u čudu. Rekao sam mu, ako pokuša da kupi, da ću i protiv njega i protiv vlasnika podnijeti krivične prijave. To je ustvari nešto što bi trebalo država da uradi i da preispita kako se došlo u ovu situaciju”, kaže Guberinić.

Portal RTCG kontaktirao je i sadašnjeg vlasnika Vosjislava Dedovića, koji je potvrdio da je vlasnik tog dijela zemljišta 1/1.

“Sa mnom ne može da se razgovara bahato. Moramo da razgovaramo. Na tablama stoji “na prodaju”, ali ja ne namjeravam da prodajem, već da na tom zemljištu gradim više ugostiteljskih objekata pod nazivom plavi Lim, pod kojim nazivom imam i restoran i prenoćište na ulazu u Berane. Ja samo razvijam djelatnost. Dozvole sve imam, i ništa ne radim napamet”, kazao je Dedović za naš portal.

On je naglasio da je dugogodišnji radnik nekadašnejg hotelsko turističkog preduzeća Berane, i da to zemljište ima odavno.

Guberinić, sa druge strane, ističe da ako država i ovog puta ostane nijema na to što se dešava, odnosno ne proglasi javni interes po Zakonu o skijalištima, da im neće preostati ništa drugo već da razmontiraju žičaru, takozvanu “tanjiraču” u popularnom mjestu pod nazivom Skrivena, i da konačno dignu ruke od svega.

Vlada Crne Gore je pred prošlogodišnju skijašku sezonu ovom skijalištu kod Berana dodijelila  deset hiljada eura kroz sredstva koja se dodjeljuju preko Uprave za kapitalne projekte, upravo za pripremu sezone.

Guberinić kaže da on i njegov stariji brat, koji su u tom poslu, nikada nisu ni tražili pomoć u novcu od Vlade, već da su od svih u čijoj je to nadležnosti tražili da se riješi problem upisa ovog skijališta, ali da niko nije pokušao do sada ni da im, kako je kazao, okrene glavu.

“Mi smo u takvoj situaciji da smo vlasnici preduzeća “Ski centar Lokve”, a da ne možemo da organizujemo sezonu skijanja, zbog problema sa vlasnicima zemljišta na kojem se nalazi uspinjača i skijaške staze”, kaže Guberinić.

Njemu i njegovom bratu, kako objašnjava, nije jasno kako je Ski centar Lokve napravljen prije četrdeset godina i kako je izgrađena i radila žičara, a da sada nema dokumenata o tome.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)