Vlade Crne Gore i Švajcarske izdvajaju 2,6 miliona eura za Fond za ubrzani razvoj

Piše: Objavljeno: 06/02/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Predstavnici Vlade Crne Gore, Vlade Švajcarske i sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori potpisaće sporazum o opredjeljivanju sredstava za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore.

Riječ je o finansijskom alatu nove generacije koji su uspostavile Ujedinjenje nacije u zemlji, a čiji je cilj objedinjavanje donatorskih sredstava koja će biti usmjerena ka razvojnim inicijativama.

Vlada Crne Gore opredijelila je jedan milion eura za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore, dok je Vlada Švajcarske kontrubirala sa 1,6 miliona eura. Prethodno, kontribuciju za Fond opredijelila je i Vlada Luksemburga.

Kontribuciju Fondu će sjutra, u 12 sati, u hotelu Hilton potisati premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, rezidentni koordinator sistema UN u Crnoj Gori Piter Lundberg i ambasador Švajcarske u Crnoj Gori Urs Šmid.

– Konsolidacijom i usmjeravanjem sredstava ka ciljanim razvojnim intervencijama, ovaj Fond ima za cilj da pruži katalitičku i stratešku podršku ubrzanju Agende održivog razvoja zemlje koja je u velikoj mjeri usklađena sa procesom pristupanja Crne Gore EU. Fond je osmišljen tako da pruži podršku strateškim inicijativama u tri prioritetne oblasti Okvira saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2023–2027: inkluzivni ekonomski razvoj i ekološka održivost; razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti, socijalna uključenost i društvena kohezija, upravljanje po mjeri čovjeka, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava – saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content