Vlada je na sjednici usvojila Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu i Predlog amandmana na Predlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o zaduživanju Crne Gore za 2023. godinu

Piše: Objavljeno: 20/10/2023
featured image

Foto: Vlada Crne Gore/Jutjub/Pobjeda

Predloženi amandmani se odnose na preuzimanje duga u iznosu do 7.000.000 eura.

Kako je pojašnjeno, Vlada će u toku 2023. godine preuzeti dug Instituta “Dr Simo Milošević” Igalo prema Jugobanci AD u stečaju, odnosno nadležnoj Agenciji za osiguranje depozita Republike Srbije, koja je u funkciji stečajnog upravnika nad stečajnim dužnikom Jugobanka AD Beograd u stečaju.

“Imajući u vidu da je Vlada preuzela aktivnosti u cilju iznalažena načina za izmirenje duga Instituta, kako bi se izbjegla eventualna blokada Instituta, a time i gotovo izvjestan stečaj, u postupku preuzimanja duga, dugovanje Države Crne Gore prema Jugobanci AD u stečaju bilo bi moguće umanjiti za iznos koji Republika Srbija duguje po osnovu stare devizne štednje, u iznosu od 1.366.113 eura, čime bi se umanijile ukupne obaveze Instituta, nakon čega bi preostala dugovanja, koja će biti izmirena iz budžeta Crne Gore, iznosila ukupno oko 5.313.150 eura”, navode u saopštenju Vlade.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa za izvještajni period od 1. jula 2023. godine – 30. septembra 2023. godine.

“U dokumentu se navodi da je u izvještajnom periodu, po osnovu izvršnih presuda, a u odnosu na organe koje po Zakona o državnoj imovini zastupa Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore, sa Glavnog računa Državnog trezora, isplaćeno je 2.559.886 eura”, navodi Vlada.

U III kvartalu Zaštitnik je ukupno primio 671 tužbu kojima su pokrenuti parnični postupci pred sudovima u Crnoj Gori.

Zaštinik je primio i postupao ukupno u 1.867 predmeta izvršenja i postupao u pokrenutim upravnim postupcima pred nadležnim organima u 362 predmeta, u kojima je izjavljivao žalbe, davao potrebna izjašnjenja i podnosio tužbe Upravnom sudu Crne Gore.

Zaštitnik je upozorio sve budžetske jedinice da potraživanja svojih zaposlenih, koja su u skladu sa zakonom, Opštim kolektivnim ugovorom i Granskim kolektivnim ugovorom, a imajući u vidu sudsku praksu u predmetima iz istog činjeničnog i pravnog osnova, na vrijeme isplate i time spriječe dodatne troškove kako u sudskim postupcima tako i u postupcima izvršenja.

“Neophodno je da državni organi, u cilju smanjenja troškova postupka, postupaju blagovremeno po računima i fakturama, pravosnažnim sudskim presudama i rješenjima, kako bi se izbjegla prinudna naplata i nepotrebno uvećavanje troškova postupka izvršenja”, ističu u Vladi.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content