Vlada dakićevcima predlaže sporazum

Piše: Objavljeno: 23/12/2022
featured image

Danas ističe rok koji je Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura dao Vladi da se izjasni u vezi sedam predmeta po pritužbama 605 bivših radnika fabrike „Radoje Dakić“.

Zastupnica Crne Gore pred ovim sudom Valentina Pavličić potvrdila je Pobjedi da je prije nekoliko dana uputila izjašnjenje sa obimnom dokumentacijom o potraživanjima bivših radnika koju je prikupila u saradnji sa Privrednim sudom i stečajnom upravom firme, ali da u ovom trenutku ne može da iznosi bilo kakve detalje zbog strogih pravila Evropskog suda.

Ipak, kako Pobjeda nezvanično saznaje, Vlada je dala saglasnost da se ovom sudu uputi ponuda za sporazumno rješenje, sa određenim rokovima u kojima bi država mogla da izmiri dugove prema svim bivšim radnicima.

Prema informacijama Pobjede, utvrđeno je da se bivšim radnicima po osnovu pravosnažnih presuda duguje 50 miliona eura, od čega se dio radnika naplatio u potpunosti, dio djelimično, a dio još nije dobio ni centa.

Država je trebalo da se izjasni ljetos, ali je Pavličić tražila produženje roka navodeći da je riječ o jednom od najsloženijih i najznačajnijih predmeta, kako po broju podnosilaca, tako i po visini potraživanja. Ukazala je sudu da je krajem aprila izabrana nova vlada te da je, imajući u vidu novu organizaciju državne administracije, bilo potrebno više vremena da se od više organa pribavi obimna dokumentacija.

Riječ je o predstavkama koje su u ime radnika u Strazbur uputili advokati Branislav Ćupić, Ljubo Marković i Dragan Prelević zbog neizvršavanja presuda iz 2005. i 2006. godine za neisplaćene zarade. Ćupić je Pobjedi kazao da traže naknadu materijalne štete u punom iznosu potraživanja sa kamatama do dana isplate, a ne dana otvaranja stečaja, kao do sada.

To bi, navodi, dovelo do dodatnog uvećanja od 50 odsto u odnosu na dosadašnju praksu isplate. Zahtjev Vlade da im se prolongira rok za isplatu, kako je ranije kazao, vidi kao traženje vremena da se dogovore iznosi i način isplate, a ne sporenje osnovanosti zahtjeva.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)