Vlada će razmotriti mogućnost zabrane izvoza peleta

Piše: Objavljeno: 03/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Prema saznanjima Ministarstava ekonomskog razvoja i turizma (MERT) i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) određeni proizvođači ne poštuju odluku o ograničavanju cijena peleta na maksimalno 269 eura po toni kada se kupuje kod njih i 320 eura u trgovini na malo, kao ni postignuti dogovor o obezbjeđivanju 15 odsto proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta.

Ukoliko se takva praksa nastavi, iz MERT-a najavljuju da će u cilju zaštite građana, razmotriti mogućnost privremene zabrane izvoza peleta, piše rtcg.me.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma su kazali da u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kontinuitetu prate situaciju na tržištu peleta u Crnoj Gori.

Iz ta dva vladina resora pozvali su građane da nadležnim organima, tržišnoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede prijave sve slučajeve nepoštovanja odluke o ograničavanju cijene peleta.

“Odluku o ograničavanju cijena peleta Vlada je donijela početkom avgusta zbog stanja na tržištu i značajnog porasta cijene ovog proizvoda u odnosu na prethodnu godinu. To je učinjeno u cilju zaštite životnog standarda građana, posebno u vrijeme pribavljanja neophodnih zaliha za predstojeću sezonu grijanja. Podsjećamo da je nakon primjene mjere cijena peleta u zemlji najniža u regionu”, podsjećaju iz MERT-a i MPŠV.

Dodaju da se u Crnoj Gori godišnje, prema podacima Monstata proizvede od 80 do 90 hiljada tona peleta, dok su domaće potrebe oko 20 hiljada tona.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content