Vlada beskamatno kreditira Opštinu Tuzi sa 800.000 eura

Piše: Objavljeno: 15/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Ministarstvo finansija odobrilo je Opštini Tuzi finansijsku pozajmicu od 800.000 eura kojima će platiti ugovorene radove kapitalnih projekata. Ugovor su potpisali Aleksandar Damjanović, ministar finansija i Nik Đeljošaj, predsjednik Opštine Tuzi.

Novac će biti obezbijeđen iz tekuće budžetske rezerve na način da se povraćaj pozajmice izvrši na teret sredstava Egalizacionog fonda koja se mjesečno opredjelju Opštini Tuzi, u roku od pet godina, u 60 jednakih mjesečnih rata počev od 1. februara 2023. godine.

“Opština Tuzi obratila se zahtjevom od 27. decembra 2022. godine za odobravanje pozajmice iz budžeta Crne Gore u iznosu od 800.000 eura. Prema navodima iz zahtjeva, odobrenom finansijskom pozajmicom platiće ugovorene radove za realizaciju kapitalnih projekata na teritoriji Opštine Tuzi. Takođe, iz odobrene pozajmice platila bi se kupovina nepokretnosti za nastavak realizacije projekata izgradnje objekata škole. Ministarstvo finansija je razmotrilo zahtjev Opštine Tuzi i ocjenilo ga opravdanim. S tim u vezi, Ministarstvo finansija predlaže Vladi Crne Gore da odobri pozajmicu iz budžeta Crne Gore – tekuće budžetske rezerve u iznosu od 800.000 eura, na način da se povraćaj odobrene pozajmice izvrši na teret sredstava Egalizacionog fonda koja se mjesečno opredjeljuju Opštini Tuzi, u roku od pet godina, u 60 jednakih mjesečnih rata, počev od 1. februara 2023. godine. Način povraćaja odobrene pozajmice bi se regulisao ugovorom o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Vlade Crne Gore i Opštine Tuzi po osnovu pozajmice Opštini Tuzi iz tekuće budžetske rezerve”, piše u predlogu za korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve.

U ugovoru o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Vlade Crne Gore – Ministarstva finansija i Opštine Tuzi po osnovu pozajmice Opštini Tuzi iz tekuće budžetske rezerve navodi se da se Opština obavezuje da pozajmicu vrati u roku od pet godina u 60 jednakih mjesečnih rata, piše Dan.

“Rata iznosi 13.333 eura, a počinje 1. februara 2023. godine. Ukoliko u toku perioda otplate pozajmice dođe do transformacije ili gašenja instituta Egalizacionog fonda ili Opština Tuzi ne bude korisnik Egalizacionog fonda u periodu otplate pozajmice, Opština Tuzi ostaje u obavezi da nastavi sa otplatom preostalog duga sve do izmirenja cjelokupnog iznosa duga. Opština Tuzi je u obavezi da dokaz o izvršenim uplatama dostavlja Ministarstvu finansija nakon izvršene uplate. Ugovorene strane su saglasne da da je u slučaju spora po ovom ugovoru nadležan Privredni sud”, piše u ugovoru koji su potpisali Damjanović i Đeljošaj.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content