Više udruženja građana sa sjevera Crne Gore obratilo se inicijativom da država pod hitno formira jedno preduzeće koje će se baviti sječom, vučom i izvlačenjm drveta iz šume, a zatim prodajom na jednom lageru, i na taj način pomogli da svi obezbijede ogrijevna drva za predstojeću sezonu.

Piše: Objavljeno: 01/09/2023
featured image

Prema trenutnim cijenama ogrijevna ogrijevna drva su za mnoge stanovnike ne samosjevera, već čitave država, postala nerješivi problem, a cijene dostižu maksimum u odnosu na prethodne godine.

“Za taj maksimum koji dostiže cijena ogrijevnog drveta krivi su nakupci. Država ima i sada određene količine drveta koje opredjeljuje građanima po cijeni od jedanaest eura za kubik u dubećem stanju. Ali, nemaju svi građani mehanizaciju, i taj posao uglavnom preuzimaju nakupci, a nakupci se debelo ugrađuju i na taj način se vrši pljačkanje građana“ – objašnjavaju u udruženju u Rožajama.

U tom gradu cijena ogrijevnog drveta dostiže 75 eura po kubiku. U Plavu i Gusinju cijena ogrijevnog drveta je takođe oko 75 eura, nešto niža cijena je u Andrijevici i Beranama, za desetak eura, ali je sve to skupa u odnosu na prošlu godinu mnogo skuplje.

“Cijena u Podgorici, mogli smo vidjeti ovih dana na televiziji kreće se oko 80 eura za kubik. I to u ovom trenutku, i niko ne može garantovati da neće dostići i stotinu eura“ – kaže taj sagovornik.

On objašnjava da je razlika između Podgorice i gradova na sjeveru u tome što je na sjeveru potrebno za jednu grejnu sezonu obezbijediti mnogo više drveta.

“Neko će u Podgorici sezonu proći sa tri metra drveta, u kombinaciji sa klimom. Vi u Rožajama ili Plavu i Gusinju, na hiljadu metara nadmorske visine, grejnu sezonu ne možete čekati bez dvadeset ili trideset metara ogrijevnog drveta. Sada vidite koliko je novca potrebno nekom građaninu iz Rožaja da obezbijedi samo drva za zimu“ – kažu u tom rožajskom udruženju.

Prema njihovim riječima, dobro je da država daje određenu količinu drveta za ogrijev za građane po cijeni od 11 eura. 

“Ali pazite sada, pošto običan građanin nema mehanizaciju, taj posao obično dobiju nakupci. Nakupca osim tih 11 eura po kubiku koliko plaća državi, sječa i vuča košta još 20 eura po kubiku, a zatim još i transport takođe po 20 eura po kubiku. On, znači, doveze na odredište deset metara drveta za ogrijev za četiristo eura, a onda formira cijenu da bi zaradio, i drva dostižu cijenu koju su već sad dostigla i koja je za mnoge građane postala glavobolja“ – objašnjavaju u ovom rožajskom udruženju.

Oni smatraju da je jedino rješenje da država angažuje jednu firmu koja će već s proljeća izvlačiti iz šume drvo za ogrijev, i prodavati pod kontrolom države na jednom lageru.

“Država je dužna da to učini, prije svega prema građanima sjevera, iz čijih šuma odlaze milioni i milijarde eura najkvalitetnijeg drveta za industriju, dok građani sjevera do sada od toga nisu imali nikave koristi i, umjesto da budu najbogatiji region zbog tolikog šumskog bogatstva, oni su postali najsiromašniji region iz kojeg se samo odlazi“ – upozorili su u tom udruženju.

Iz ovog i drugih udruženja građana sa sjevera smatraju da ne treba čekati sljedeću godinu, jer problem već postoji, i mnogi građani sjevera pri ovim cijenama neće moći ove godine da se ugriju. Sve dok cijene dikriraju nakupci.

“Čak je i cijena peleta ove godine u padu, i kako stvari sada stoje, jeftinije je grijanje na pelet, nego na ogrijevno drvo“ – kažu u udruženjima građana sa sjevera.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content