Više od 40 odsto firmi smatra da korupcija može uticati na njihovo poslovanje

Piše: Objavljeno: 13/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Više od 40 odsto firmi smatra da korupcija može značajno uticati na njihovo poslovanje, rezultati su istraživanja Unije poslodavaca.

Kako je kazao je zamjenik generalnog sekretara Unije poslodavaca Filip Lazović, neefikasnost javne uprave, politička nestabilnost i konkurencija iz neformalnog sektora predstavljaju najveće izazove za poslodavce u Crnoj Gori, a reforme su najpoželjnije u finansijskom, poreskom sektoru kao i zakonima vezanim za kompanije.

Istraživanje se baziralo na 10 oblasti, a to su mir, politička stabilnost, dobro upravljanje, socijalni dijalog, trgovina i država, ekonomska integracija, poticajno okruženje, pravno i regulatorno okruženje, fer konkurencija, pristup finansijskim uslugama, piše rtcg.me

Kada je riječ o ekonomskim aktivnostima, centralni dio je dominantan, kaže Lazović.

“Poslije njega ide primorski i sjeverni koji je, naravno, nažalost, još uvijek vrlo skroman”, kazao je on.

Oko 40% preduzeća ima veće troškove zbog neefikasnoti administracije.  

“Politička nestabilnost značajno utiče na biznis, 67% preduzeća je prijavilo to.  Konstatovano je, naravno, da je politička nestabilnost, da kažemo, intenzivirana nakon 2020. godine”, kazao je Lazović. 

Lazović je dodao da više od 60 odsto kompanija smatra da regulatorni okvir koji bi trebao da ih štiti od nelojalne konkurencije, monopola i neformalne ekonomije nije efikasan. Osim toga, naveo je i da više od polovine firmi tvrdi da se takmiči sa neregistrovanim kompanijama na tržištu na kom prodaju robe i usluge.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content