Više od 30 učenika iz Tuzi pohađalo radionicu na temu rodne ravnopravnosti i umjetnosti

Piše: Objavljeno: 04/05/2022
featured image

Više od 30 učenika/ca iz Osnovne škole “Mahmut Lekić” i Gimnazije “25 Maj” u Tuzima pohađali su radionicu na temu rodne ravnopravnosti i umjetnosti u cilju smanjivanja rodnih razlika prilikom upisa u škole i napredovanja na svim nivoima obrazovanja, piše PR Centar.

Kako je saopšteno iz Nevladinog udruženja “Siguran život Tuzi“, radionice su organizovane od 7. do 8. aprila u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana BL, u sklopu projekta Za rodnu ravnopravnost je potrebno dvoje, by Selma Selman!” .

„Radionica koja je okupila više od 30 učenika/ca iz OŠ “Mahmut Lekić” i gimnazije “25 Maj” u Tuzima, je dio regionalne kampanje #AštoNeBiMogla? koja ima za cilj ohrabrivanje i motivisanje djece i mladih da diskutuju na teme rodne različitosti, kako bi se podstaklo smanjivanje rodnih razlika u upisu u škole, napredovanju i zadržavanju na svim nivoima obrazovanja i cjeloživotnog učenja za djevojke i mladiće, žene i muškarce“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je prva jednodnevna radionica koja je organizovana u OŠ “Mahmut Lekić” u Tuzima okupila djecu od sedam do 14 godina, a uključila je kreativnu radionicu na teme: “Zanimanja i rodni stereotipi”, “Žene voditeljice u mom okruženju”, “Nasilje nije rješenje”.

„Druga jednodnevna radionica je organizovana u gimnaziji “25 Maj” a okupila je djecu od 14 do 18 godina, pokrivajući teme: “Jednakost u digitalnom svijetu”, “Online diskriminacija i Rodno osjetljiv jezik”. Umjetnica Selma Selman na poetičan način je podijelila svoja iskustva i znanje sa sjajnim učenicima/cama koji su bili jako zainteresovani za rad“, pojašnjava se u saopštenju.

Projekat Za rodnu ravnopravnost je potrebno dvoje, by Selma Selman!” je finansijski podržan od  Deutsche Gesellschaft für  Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH ureda u BiH.

 U sklopu ove aktivnosti je realizovan i video koji će biti dio regionalne kampanje #AštoNeBiMogla?

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content