Vinarija Monte Grande plijeni ljepotom i kvalitetnim vinima; Sve češća destinacija i za ljubitelje modernih eventa

Piše: Objavljeno: 23/08/2023
featured image

U selu Balabani u Opštini Zeta nalazi se vinarija koja je pravo otkriće ne samo za ljubitelje vina već i za sve one hedoniste koji vole da uživaju u vinu, hrani i prirodi, ali i za one koji žele moderne proslave događaja.

Vinarija Monte Grande je osnovana 2014. Razvijala se korak po korak, uz puno ljubavi, truda, rada, odricanja i velikih ulaganja. Sa degustacijama su počeli tek prošle godine, a interesovanje je od samog početka bilo veliko, priča za naš portal vlasnica vinarije Anđela Knežević.

foto:preduzetnica.me

“Bili smo iznenađeni, iako znamo, skoro 10 godina radimo na tome,  da se svaki trud kad-tad isplati.  Vizuelni identitet vinarije jeste važan, ali podrazumijeva ljubav, toplu dobrodošlicu i domaćinsku atmosferu prema posjetiocima. Takođe treba da predstavlja nivo kvaliteta vina. Zatim, etiketa je jako bitna. Boja mijenja percepciju svega.Vinarija posjeduje barik salu, proizvodni pogon, magacine, terasu na krovu sa pogledom na vinograd i vinograd iza vinarije gdje ljeti radimo degustacije”, priča Anđela.

Monte Grande proizvodi osam etiketa, kazala je Knežević.

“I to u dvije serije: Premium i Limited. Što se tiče impresija, svaka vinarija je priča za sebe. Naša vinarija nosi sa sobom epitet dobrih, zaokruženih, aromatičnih vina, a na nama je da zadržimo kvalitet”, istakla je ona.

foto:preduzetnica.me

Kada je u pitanju posjeta, Kneževićeva kaže da vinariju posjećuje dosta stranih gostiju.

“Prošle godine bili su većinom stranci, a ove godine je veliki broj naših ljudi posjetilo vinariju. Što se tiče isplativosti, nijedan posao nije isplativ u početku, potrebno je minimum 6,7 godina u zavisnosti od posla. Naš posao sa sobom nosi, kao što rekoh, jako velika ulaganja, tako da postaje isplativ kad većinu stvari postavite na noge, a za to je potrebno minimum 7,8 godina. Posao najbolje funkcioniše ako ga zaista radite iz ljubavi.Iskreno, za sada smo zadovoljni, ne treba raditi ništa na brzinu i ishitreno, niti ulagati samo da bi se uložilo. Za sve treba da postoji računica. U budućnosti bismo voljeli da povećamo količinu vina i otvorimo restoran, ali o tom potom”, kazala je ona.

foto:preduzetnica.me

Na pitanje kakvi su uslovi za bavljenje vinogradarstvom u Zeti, naša sagovornica kaže:

” Sastav zemljišta je humusno glineni, bez prisustva pijeska, pogodno je za bijele sorte, dok vranac traži više kamena i krecnjaka.Kao zemlja Imamo veliki potencijal u vinarstvu, obzirom na to da je ovo turistička zemlja. Dosta je velika količina uvoza stranih proizvoda (ne samo vina) , tako da je samim tim i borba velika. Fali nam ljubavi prema sopstvenim proizvodima. Nije uvek najbolje, najkvalitetnije ono sto je uvezeno, Crna Gora i te kako ima kvalitetnih prirodnih proizvoda, ali nam nedostaje razvoj svijesti o tome. Nadam se da ce u buducnosti biti bolje” kazala je.

foto:preduzetnica.me

Na pitanje da ocijeni pomoć države sektoru vinogradarstva i vinarstva Kneževićeva daje ocjenu četiri.

“Kada bih morala da ocenjujem na skali od 1 do 10, moja ocjena bi bila 4. Nije da ne pomaže, ali sve se to završava na kraju na recima, obecanjima. Administracija je neregulisana, jako puno vremena oduzima bespotrebno, šetamo od šaltera do šaltera, treba se malo ugledati na uredjene zemlje, gde je pečat davna prošlost, gdje se stvari završavaju preko kompjutera, a ne čekanjem u redu satima. Da zaposleni u Ministarstvu posjecuju domaće vinarije, domaćinstva, da čuju ukoliko neko od nas ima neki problem, da daju savet, da budu tu uz svoje ljude koji rade pošten” zaključila je naša sagovornica.

foto:preduzetnica.me
Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content