Vešović: Podržaćemo proteste, penzioneri ugroženi

Piše: Objavljeno: 07/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Savez udruženja penzionera Crne Gore podržava najavljene proteste opštinskih udruženja i sve njihove aktivnosti koje se ispoljavaju na demokratski način u vezi sa povećanjem penzija i rješavanjem svih njihovih pitanja. Penzioneri su, kako ističu, u veoma nezavidnom položaju u vremenu kada se svakodnevno povećavaju cijene, a njihova primanja nijesu dovoljna ni za ishranu, a kamoli liječenje.

Kako je Pobjedi kazao predsjednik Saveza Branko Vešović, najavljenim protestom iskazuju nezadovoljstvo na ćutanje državnih institucija na zahtjeve Saveza, koji se odnose na povećanje penzija, srazmjerno inflaciji, rastu plata i povećanju životnih troškova.

Vešović naglašava da je prisutno nezadovoljstvo penzionera zbog socijalno-materijalnog položaja, čiji interesi se malo štite.

– Penzionere doživljavaju kao teret društva, a ne ljude koji su izgrađivali državu i stvarali materijalna dobra – kaže Vešović naglašavajući da Savez ima podršku 90.000 članova.

– Očekujemo da Vlada i nadležna ministarstva udovolje zahtjevima penzionera u vezi poboljšanja njihovog položaja i da ispoštuju predizborna obećanja. Savez će sa opštinskim udruženjima biti istrajan i odlučan u zalaganju za poboljšanje standarda i boljeg života penzionera – poručio je Vešović.

Kako je objasnio, inflacija raste mnogo brže od penzija. Poskupljenja su drastična, što se negativno odražava na penzionere.

– Namirnice su kod nas najskuplje u Evropi, tako da penzioneri troše sav novac na ishranu. Za kupovinu ljekova nemaju sredstava. Prema posljednjim podacima, neshvatljivo je da su cijene u Barseloni mnogo niže nego u Crnoj Gori – kaže Vešović.

Od 122.000 penzionera, 66.500 penzionera prima penziju do 406 eura, a za 40.000 penzionera prosjek je 282 eura, dok 2.888 penzionera prima srazmjernu penziju nižu od minimalne.

– Očekujemo da predstojeće usklađivanje penzija bude srazmjerno inflaciji, sa preporukom Vladi da podaci koji se dobijaju od Monstata nijesu pravo stanje, pa preporučujemo da se uvaže preporuke opštinskih udruženja, kako bi se zaštitile najugroženije kategorije penzionera. Povećanjem minimalne zarade treba da rastu i penzije. Apelujemo na ministra finansija Aleksandra Damjanovića, koji je imao razumijevanja za penzionere, da iznađu mogućnost da septembarsko povećanje penzija prati inflaciju – poručio je Vešović.

Iz Udruženja insistiraju da se nastavi stambena izgradnja, bilo osnivanjem zadruge, ili da to rade Fond PIO i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, ali da obavezno treba nastaviti tu humanitarnu akciju.

Vešović ističe da godinama traže da se penzije vezuju za prosječna primanja u zemlji, u odnosu 63 do 65 odsto što je Skupština Saveza udruženja penzionera na posljednjoj sjednici verifikovala.

Za devet godina penzioneri trgovali mesa u vrijednosti 24,4 miliona

Vešović je istakao da trenutno rade na obezbjeđivanju zimnice za penzionere i juče su tim povodom imali sastanak sa predstavnicima Mesne industrije ,,Goranović“ iz Nikšića, ,,Franca“ iz Bijelog Polja, Marteks iz Cetinja i Tuko iz Nikšića.

– Meso je drastično poskupilo, pa očekujemo da usaglase cijene ove četiri kuće i pošalju nam ponudu. Onda bi se penzioneri mogli od 15. septembra upisivati za zimnicu u svojim opštinskim udruženjima – kazao je Vešović.

Na sastanku je dovoreno da Fond PIO participira 150.000 eura, a meso (jagnjeće, polutke svinjske, teleće, juneće i suhomesnato) će biti ponuđeno na 10 beskamatnih rata.

– Za devet godina penzioneri su ovim putem otkupili meso u vrijednosti od 24,4 miliona eura, od čega jagnjećeg mesa za 13,6 miliona. Vlada preko Ministarstva finansija participirala je sa 2,1 milion – naveo je Vešović.

Kako je istakao Vešović, na Skupštini udruženja su jednoglasno podržali da se uputi apel Vladi da riješe probleme Instituta „Dr Simo Milošević“.

– Institut je za penzionera od životnog značaja. To je kuća za koju su penzioneri vezani i koja im je od velike pomoći za liječenje i rehabilitaciju. Ne smijemo izgubiti tu instituciju – poručio je Vešović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)