Venecija planira da iduće godine uvede ulaznice od pet eura

Piše: Objavljeno: 06/09/2023
featured image

Foto: Pixabay

Venecija planira da iduće godine eksperimentalno uvede ulaznice od pet eura za jednodnevne posjete kako bi pokušala da upravlja dolascima turista, objavila je gradska uprava.

Ulaznice će biti probno uvedene na 30 dana, uz fokus je na proljećne praznike i vikende tokom ljeta kad je broj turista na vrhuncu.

Ulaz u grad kanala plaćali bi svi posjetioci stariji od 14 godina.

Cilj je bio da se nađe „nova ravnotežu između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji posjećuju grad“, rekao je gradski savjetnik za turizam Simone Venturini.

Plan sa naplatom ulaznica, prvi put predstavljen 2019. gpdine, u međuvremenu je prvo odgođen zbog pandemije kovida-19, a kasnije zbog tehničkih i proceduralnih razloga.

Posjetioci su u međuvremenu pohrlili u Veneciju, a stranaca često ima više od oko 50.000 stanovnika koliko ih je u i centru grada, prenosi rtcg.me.

Rojters podsjeća da su stručnjaci Uneska u julu preporučili da se Venecija i njena laguna dodaju na listu ugrožene svjetske baštine i tvrde da Italija ne čini dovoljno da zaštiti grad od uticaja klimatskih promjena i masovnog turizma.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content