Velika ljubav Vesne i Ratka Kljajića satkana u zbirci poezije “Mojoj ljubavi” dirnula podgoričku publiku

Piše: Objavljeno: 13/02/2024
featured image

Foto: Preduzetnica.me


Večeras je u Kic-u “Budo Tomović” održana promocija nedavno objavljene zbirke pjesama “Mojoj Ljubavi” autorke Vesne Kljajić objavljene u izdanju Spirit Art Montenegra i Internacionalne kulturne asocijacije “Ika” iz Podgorice.

Foto: Preduzetnica.me

Na promociji, o knjizi su govorili: Vesna Kljajić autorka, kao i književnici: Milanka Aranitović Rakočević, Veljko Veljović, Ljubica Katić i Edita I. Dautović. Uz muzičku pratnju gitariste i vokalnog soliste Srđe Zdravkovića su govorili glumac i pjesnik Nikola Šćepanović, a svoj muzički talenat je predstavila i mlada solistkinja Anja Šubarić, koja je i otvorila veče.
Moderatorka večeri bila je Gorica Ćulafić, urednica kulturnog programa u Kulturnom centru Berane.

Foto: Preduzetnica.me

Prikazivanje promotivnog filma “Mojoj ljubavi”, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa vječnom ljubavlju dvoje supružnika.
Zbirka poezije “Mojoj ljubavi”, osim što je oda istinskoj ljubavi pjesnikinje i njenog rano preminulog supruga Ratka, odiše simbolikom vječnog, neprolaznog, navodi u saopštenju izdavač Spirit Art Montenegro. Ističe da je omaž velikoj ljubavi, koja je nastala u trenutku kada je njen suprug upoznao i počeo da joj piše pjesme, a nastavila se njenim pisanjem nakon njegove smrti.
Knjiga je posvećena svima koji su se voljeli, vole i koji će voljeti.

Foto: Preduzetnica.me


“Neizmjerno sam srećna jer sam noćas mogla sa Vama da podjeli svu ljubav i sjećanje na mog Ratka. Svaka stranica i svaki stih u ovoj knjizi koji sa ja ispisala posvećeni su njemu i
neka noćas putuju medju oblake našem andjelu” kazala je autorka koja je istakla posebnu zahvalnost svim prisutnim.

Pjesnikinja je posebnu zahvalnost istakla i recezentkinji knjige Editi Dautović poručivši:

“Edita je krivac što je ova knjiga ugledla svjetlo dana.Ona ova tri dana neumorno obilazi televizije sa mnom i prica o ovom djelu omažu ljubavi, ženu koju volim kao sestru” kazala je ona.
Na kraju govora Vesna je pročitala pjesmu posvećenu svima vama koji su bili pristuni na promociji:


” Prijatelji moji dadoste mi snage
da se budim i slavim nova jutra.
Kada ode moj dragi na daleki put,
stajaste uz mene rame uz rame,
dajući mi vjeru u bolje sjutra.
Sreca ste moja, moj štit i snaga,
Podrška , vjetar u ledja,
Blagoslovljana sam sa Vama dragi moji,
I srećna što takvi ljudi štite mi ledja
Svaki vaš osmjeh i uspjeh raduju me više nego moji,
Ljubav moja prema vama od nebeskog svoda je veća
Prijatelji dragi, hvala vam na svemu,
Vi ste moja ljubav i moja sreća”.


Hvala Vam od srca!


Pjesma „Amanet” posvećene plodovima ljubavi poetese i voljenog supruga, dodatno je dirnula publiku video porukom, podrške sinova Stefana i Jovana.

Foto: Preduzetnica.me

Zbirka pjesama „Mojoj ljubavi” satkana je od iskrenih emocija dva bića koja su svoju ljubav živjela: mislima, riječima, djelima. Ona ljubavlju – misli pretočenih u stihove u kojima zaljubljeni jedno drugom nanovo daruju sebe, a čitaocima svjedoče da velike i istinske ljubavi postoje i traju. Vesna i Ratko oboje zaljubljeni u poeziju, životni saputnici (supružnici) koje je Ratkova smrt razdvojila, poput bisera nižu niske ljubavnih stihova. Kao da se „utrkuju” ko će onom drugom više dati. To nije samo zanos, opijenost fizičkom ljepotom, već vanvremenska priča, o ljubavi koja ni nakon smrti ne prestaje, istakla je mr Edita I. Dautović, pjesnikinja.


Priliku da govore o književnici, kao čovjeku i umjetniku iskoristili su dugogodišnji prijatelji.
„Čestitao bih autorki na hrabrosti da svoje najdublje emocije podijeli sa nama, a čitaocima sa zadovoljstvom preporučujem ovu, nadasve iskrenu i emotivnu zbirku, jer sam više nego siguran da će nakon isčitavanja iste, mnogo jače prigrliti svoje voljeno biće’’, potpisuje Veljko Veljović književnik i književni kritičar.
Kratak i upečatljiv književni osvrt dotadašnjeg dijela večeri dala je Ljubica Katić.


„Niko sa ovog svijeta neće ponijeti ništa” u izvedbi moderatorke večeri, pronašla je put do srca publike i dotakla najtanje emocije prisutnih.


„Kažu da je ljubav bijeg i lijek, a biti voljen je blaženi blagoslov! Ako ovaj buket, nadasve iskrenih emocija, bola i prebola, samo jednom čovjeku bude lijek od “sudbonosnog udarca” i samo jednom bude bijeg iz “doline plača”, ova zbirka je ispunila svoju misliju, navodi književnica Milanka Aranitović Rakočević.


Publika je imala prilike da uživa u izvedbi pjesme „Moji su drugovi” Srđe Zdravkovića na gitari. Nakon čega se autorka obratila publici, uz zahvalnost na pruženoj podršci i pozitivnoj sinergiji.

O djelu – Ljubau kao smisao života

Pjesnički prvijenac uvažene pjesnikinje Vesne Kljajić, pod nazivom „Mojoj ljubavi” njen je svojevrstan iskorak stihom u dimenziju nedovoljno izrečenih riječi, u dimenziju vapaja, u epicentar čežnje i bola.

Foto: Preduzetnica.me


Ova zbirka je nesumnjivo veoma lična. Već svojim naslovom jasno ukazuje na lajtmotiu oue knjige ljubav, tu uječitu inspiraciju mnogih pisaca od postanka pisane riječi, jer nikada ljubav ne može iscrpiti sve svoje mogućnosti. lako će se, zasigurno, mnogo toga u modernoj poeziji promijeniti. Lajtmotiv ljubavi u poeziji zadržaće onu, toliko prepoznatljivu, vezu između ljubavi i bola, patnje i čežnje, želje i nemoći! Upravo iz te nemoći, vapaja, želje, očajanja i bola rodile su se pjesme koje čine zbirku „Mojoj Ljubavi”.Zbirku sačinjavaju tri ciklusa ljubavne poezije.U prvom ciklusu zastupljene su pjesme koje su posvećene poetesi, a koje su izraz duboke i iskrene ljubavi njenog životnog saputnika. Pjesme karakterišu osjećaj za birani iskaz, koji odiše snažnim emocijama i misaonim nabojima, što možemo vidjeti u pjesmi „Mom životu” u kojoj kaže:

„Moje su grudi šapnule usnama Da tebe ljube, Jeza kroz leđa izbila na čelo je, I rekla mi, vidi, Ja znam da i razum će da gube, Tvoje ruke bez nje, Bez nje ja neću!”

Foto: Preduzetnica.me


Kao da je pretpostavio da će ih sudbina ubrzo rastaviti, makar, do onog momenta kada će se ponovo negdje sresti, u nekom novom životu, u nekom novom univerzumu, u onom iščekivanom raju, najveća Vesnina ljubav, pjesmom „Kad me jednom ne bude” joj poručuje:

„Kad jednom shvatiš Da nećeš me vidjeti više I suza ti krene sama, Bez moje ruke da je obriše, Zaželiš i pođeš da sjedneš Na klupu našu i stepenice Zamisli još jednom da mi Ljubiš i miluješ lice.”

Pjesme su odraz unutrašnjeg stanja pjesnikinje. Nameće se zaključak da se pjesnikinja željela, makar djelimično, osloboditi nemira izazvanih gubitkom voljenog čovjeka, reći mu ono što mu je zasigurno mnogo puta rekla da je on njena jedina ljubav i to da je sa njegovim odlaskom otišao i veliki dio nje same.

Pjesme iz ovog ciklusa su apsolutan dokaz činjenice da, kada je duša prepuna bola, tada srce diktira, a ruka samo zapisuje. Pa u pjesmi Mojoj ljubavi” po kojoj zbirka i nosi naziu, kaže:

„Svakim danom te sve više volim, A srce me sve jače boli, Sjeti me na prošle dane, Zalupa jako, pa na tren stane.”

Foto: Preduzetnica.me


Da pjesnikinja osjeća u sebi veliku prazninu koju za života neće popuniti i ranu koja nikada neće zacijeliti, vidimo u pjesmi „Besane noći”:

„Strašno je znati da tebe nema I da nećeš više doći, Strašno je biti sam u svemu, Bez zagrljaja i pomoći.”

lako ranjena, ostavljena igrom sudbine, pjesnikinja se ne predaje, već visoko uzdignute glave bodri sebe da mora nastaviti dalje kroz život, jer tako bi on želio, pa u pjesmi „Svijeće poručuje sebi:

„Ne daj se, mila, govorim sebi,

Ni on te nikome dao ne bi. Bori se, grebi, vrišti iz sveg glasa, Neka se tvoja sudbina zatalasa.”

Treći ciklus čine, takođe, ljubavne pjesme, ali za nijansu drugačije. U njima piše o ljubavi prema đeci, porodici, svojoj državi Crnoj Gori:

„Crna Goro grudo moja, Tebe voli kćerka tvoja, Tuoja brda i doline, Tuoje klance i kotline.”

Na samom kraju čestitao bih autorki na hrabrosti da svoje najdublje emocije podijeli sa nama.

Čitaocima sa zadovoljstvom preporučujem ovu, nadasve iskrenu i emotivnu zbirku, jer sam više nego siguran da će nakon isčitavanja iste, mnogo jače prigrliti svoje voljeno biće.

Veljko Veljović književnik i književni kritičarVesna Kljajić je rođena u Pančevu 08. jula, 1972. godine kao drugo od troje djece (braća Dragan i Milan) u porodici Savović, u tadašnjoj Jugoslaviji. Osnovnu i srednju školu je završila u Podgorici, a uporedo i nižu muzičku školu “Vaso Pavić (odsjek gitara u klasi profesora Miodraga Čupića). Od malena malena je osjetila ljubav prema pisanoj riječi, čitanju knjiga, u njima je nalazila inspiraciju i kako sama kaže, bile su joj putokaz za mnogo toga u životu. Ipak, kao odličan dak i veliki zaljubljenik u matematiku i fiziku, upisuje Građevinski fakultet. Nakon uspješno okončanih studija, upisuje i master studije koje završava s prosječnom ocjenom “A” na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Neutoljiva glad za znanjem i vještinama, tjera je da se i dalje usavršava. U januaru 2011. godine završava za EU projekt menadžerku i dobija sertifikat od Konzorcijuma Univeziteta Debrecen, Škotskog univerziteta, univerziteta Mediteran i Wageninem univerziteta. Kljajić, nakon odrađenog pripravničkog staža u arhitektonskom birou DX AORTA, 2003. godine, donosi odluku da postane sama svoj gazda odnosno preduzetnica. Više od 18 godina je direktorka kompanije koja se bavi projektovanjem i izgradnjom objekata širom Cme Gore. Članica je Udruženja preduzetnica Cme Gore i aktivna učesnica na svim značajnim projektima koje je Udruženje imalo širom Evrope. Kao posebno drage, izdvaja projekte koje je radila u Njemčkoj, na Kosovu, u Srbiji i Bugarskoj. A posebno je ponosna što je u okviru velikog balkanskog projekta “WOMEN BOOK” uvrštena medu 60 životnih priča najuspješnijih žena Balkana. Dobitnica je internacionalne nagrade Power Woman 2022 koju dodjejuje Zanatska komora Koblenz u saradnji sa Njemačkom privrednom organizacijom SEQA i Udruženjem preduzetnica CG, kao i priznanja za doprinos afirmaciji mladih književnih stvaralaca u 2023. godini koju dodjeljuje IKA. Posebnu ljubav njeguje prema slikarstvu i pisanju poezije. Većina pjesama je posvećena njenom rano preminulom suprugu Ratku. Članica je i predsjednica Upravnog odbora Internacionalne Kulturne Asocijacije – IKA, aktivna učesnica u projektu Afirmišimo mlade književne stvaraoce širom Crne Gore do 18 godina” u kom je i članica žirija. Njena poezija je naišla na veliku podršku čitalaca, dok je njena pjesma „Mojoj ljubavi” prevedena na albanski, turski i engleski. Članica je Udruge književnih stvaralaca iz Zadra – “Riječi iznad svega”. Osim toga, Vesnine pjesme su zastupljene u više crnogorskih zbornika poezije: Pjesnička svitanja”, Tvrđava od ljubavi”, Vječna Luča”, itd. Kao multitalentovana ličnost Vesna je za mnoge knjige radila tehničku obradu, pripremu i dizajn a neke od njih su “Saga o Pavi i Ahmetu”, „Pjesnička svitanja”, Slonić Leo i BFF”, “Igra Slova i stihova”. Više nego sigurno je da Vesna iza sebe želi da ostavi pisani trag, a ne samo graditeljski i da ukaže na značaj obrazovanja i prednosti koje znanje sa sobom nosi. Vesna i sama učestvuje u procesu obrazovanja tako što na najbolji mogući način osnovcima i srednjoškolcima prenosi znanje iz matematike, fizike i hemije.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content