Vaspitačima i stručnim saradnicima tri odsto na platu

Piše: Objavljeno: 13/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Vaspitači koji u vrtićima rade u grupama koje premašuju zakonski maksimum upisane djece, odnosno gdje je djece za 20 odsto više od propisanog broja, dobiće uvećanje plate za tri procenta. Isto uvećanje imaće i stručni saradnici u školama gdje je upisano od 1.000 do 1.500 djece, a tamo gdje ih ima preko 1.500 dobiće pet odsto.

Veću zaradu počinju da primaju od ovog mjeseca. Ova novina propisana je izmjenama Granskog kolektivnog ugovora.

Prema zakonu, pored ostalog, u vaspitnoj grupi starosti djece do jedne godine propisano je da ih bude osmoro, do dvije godine starosti 12, od dvije do tri godine 14, od pet do šest godina starosti 25… Broj djece u vaspitnoj grupi, inače, može se povećati ako to odobri Ministarstvo prosvjete.

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore mr Radomir Božović kaže da velika većina vaspitača radi u grupama koje premašuju 50 ili 100 posto više djece nego što je propisano, piše Pobjeda.me.

Navodi da su u Podgorici vaspitačke grupe prebukirane, da ih ima 50, 60, čak u pojedinim vrtićima i 80 djece. U javnosti se u više navrata problematizovalo to pitanje, a Božović navodi da se može riješiti isključivo izgradnjom novih vrtića. Do tada, kako kaže, Sindikat je ovom inicijativom želio da stimuliše ovu kategoriju zaposlenih.

Božović kaže da su izdejstvovali i da od ovog mjeseca svi stručni saradnici u školama gdje ima preko 1.000 učenika dobiju dodatak od tri odsto, a tamo gdje ih je preko 1.500 – pet odsto. Tu su uključeni pedagozi, psiholozi, bibliotekari, logopedi, blagajnici, sekretari, defektolozi.

Iako se ranije pominjala ideja da će se problem prevoza prosvjetnih radnika koji putuju u druge gradove riješiti na način da se kupe autobusi, to još nije realizovano. Božović trvdi da rade na tome. Kaže da će, prije svega, ovih dana zajedno sa Ministarstvom prosvjete početi sačinjavanje spiska nastavnika koji putuju.

Oni će imati prednost da se zaposle kada se u gradu, iz kog putuju, otvori radno mjesto iz njihove struke. Uključiće tu i zaposlene koji putuju ka seoskim školama koje su udaljene više od deset kilometara. Božović kaže da posao neće moći dobiti preko noći, ali da očekuje da se taj problem postepeno riješi i da će biti zainteresovanih koji će raditi na selu.

Božović najavljuje da će sa Ministarstvom prosvjete, Elektroprivredom i predsjednicima opština Nikšić i Plužine nastojati da riješe problem prevoza nastavnika u tim gradovima. Kaže da nema autobuskih linija koje odgovaraju nastavnicima, te imaju ideju da kupe jedan kombi.

Sindikat prosvjete je nedavno sa nadležnima potpisao izmijenjeni Granski kolektivni ugovor kojim je propisano da se svim nastavnicima uveća zarada za 20 odsto, a kroz naredne dvije godine po deset odsto. Glavni odbor je usvojio tu ponudu ministara prosvjete i finansija, a prethodnu je, kada im je predloženo da im se zarada poveća za 15 odsto, odbio.

Nakon toga su nastavljeni pregovori i poručivano je da će nastavnici obustaviti nastavu ako se ne uvaže njihovi zahtjevi.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content