Vanredno stanje zbog suše u Barseloni: Nema pranja auta, punjenja bazena…

Piše: Objavljeno: 02/02/2024
featured image

Stanovnicima Katalonije na sjeveroistoku Španije biće zabranjeno pranje automobila i punjenje praznih bazena prema nizu mjera najavljenih danas za ublažavanje najveće zabilježene suše u regiji, javlja AP.

Šef regionalne vlade Katalonije Pere Aragones najavio je vanredno stanje zbog suše nakon što su rezervoari u mediteranskom regionu pali ispod 16 posto kapaciteta.

„Katalonija pati od najgore suše u ovom vijeku, nikada se nijesmo suočili sa tako dugom i intenzivnom sušom otkako se bilježi količina padavina“, rekao je Aragones na konferenciji za novinare.

Mjere će uticati na oko 6 milijona ljudi u 200 sela, moesta i gradova, uključujući glavni grad regiona Barselonu, drugi po veličini grad u Španiji, kako piše Index hr.

Prema pravilima za hitne slučajeve, lokalne vlasti žele da stanovnici smanje potrošnju vode za domaćinstvo za 5 posto sa 210 litara na 200 litara po osobi dnevno. Poljoprivrednicima je naređeno da smanje potrošnju vode u poljoprivredi do 80 posto.

Stanovnici Barselone ne mogu napuniti privatne bazene i oprati automobile. Hiljade stanovnika koji žive u malim zajednicama zavise o bunarima koji su mjesecima suvi.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content