Vakcinacija protiv HPV virusa za djevojčice i dječake do 18 godina u Institutu za javno zdravlje

Piše: Objavljeno: 09/02/2024
featured image

Corona Virus Mutant with blue human cell background

Institut za javno zdravlje saopštio je da je program vakcinacije protiv humanog papiloma virusa u Crnoj Gori unaprijeđen, tako da je sada vakcinacija omogućena djevojčicama i dječacima u više uzrasnih grupa.

“Vakcinacijom protiv humanog papiloma virusa smanjenjuje se rizik obolijevanja od nekoliko vrsta raka koji su u većoj ili manjoj mjeri povezani sa HPV infekcijama: rak grlića materice, rak anusa, rak vagine, rak vulve, rak usne duplje i ždrijela i rak penisa. Pored prevencije navedenih malignih oboljenja vakcinacija značajno smanjuje rizik od genitalnih bradavica (kondiloma)”, navodi IJZ.

Kako su dodali, vakcinacija djevojčica predstavlja prioritet jer je primarni cilj smanjenje obolijevanja i umiranja od raka grlića materice, ali je vakcinacija dječaka značajna jer smanjuje rizik od raka usne duplje i ždrijela, raka anusa, raka penisa i genitalnih bradavica.

“Takođe, vakcinacijom djevojčica i dječaka utičemo na smanjenje prenosa visoko rizičnih tipova HPV. S obzirom da HPV ne bira pol, uvođenjem vakcinacije za dječake želimo i da pošaljemo poruku jednake brige o zdravlju svih članova našeg društva, jer je HPV vakcina ključno sredstvo za sprječavanje širenja HPV infekcija”, navodi IJZ.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content