Uvode porez na aktivu banaka

Piše: Objavljeno: 07/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Premijer Slovenije Robert Golob najavio je uvođenje poreza na bilansnu sumu banaka, nakon nagađanja o tome kako će bankarski sektor pomoći u obnovi.

,,Uvodi se novo oporezivanje u cijeloj Evropi, i Slovenija će ići u tom smjeru, najvjerovatnije u zakonu o obnovi i razvoju, gdje će oporezivanje banaka biti 0,2 odsto”, rekao je Golob u emisiji Odmevi na TVS.

On je kazao da svi znaju da su banke danas na neki način dobitnici, i sa gledišta ekstremnih profita, prenosi SEEbiz.

Golob je proteklih dana već razgovarao s ministrom finansija i upravama banaka o tome kako doprinijeti sanaciji i obnovi pogođenih područja nakon katastrofalnih poplava prije tačno mjesec.

“U ovom trenutku je planirano da novo oporezivanje bilansne sume banaka u iznosu od 0,2 odsto bude, s jedne strane, nešto što ne uzdrma finansijski sistem Slovenije, a s druge strane, to znači pošten doprinos finansijskog sektora obnovi i razvoju poplavljenih područja”, objasnio je Golob.

On je najavio da bi iz tog izvora godišnje trebalo da prikupe 500 miliona eura u pet godina.

On je kazao i da će Finansijska uprava Slovenije (Furs) onima koji budu imali status ugroženih u poplavama vratiti solidarni doprinos, ako naravno ne budu radili solidarne subote.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content