Uvode porez na aktivu banaka

Piše: Objavljeno: 07/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Premijer Slovenije Robert Golob najavio je uvođenje poreza na bilansnu sumu banaka, nakon nagađanja o tome kako će bankarski sektor pomoći u obnovi.

,,Uvodi se novo oporezivanje u cijeloj Evropi, i Slovenija će ići u tom smjeru, najvjerovatnije u zakonu o obnovi i razvoju, gdje će oporezivanje banaka biti 0,2 odsto”, rekao je Golob u emisiji Odmevi na TVS.

On je kazao da svi znaju da su banke danas na neki način dobitnici, i sa gledišta ekstremnih profita, prenosi SEEbiz.

Golob je proteklih dana već razgovarao s ministrom finansija i upravama banaka o tome kako doprinijeti sanaciji i obnovi pogođenih područja nakon katastrofalnih poplava prije tačno mjesec.

“U ovom trenutku je planirano da novo oporezivanje bilansne sume banaka u iznosu od 0,2 odsto bude, s jedne strane, nešto što ne uzdrma finansijski sistem Slovenije, a s druge strane, to znači pošten doprinos finansijskog sektora obnovi i razvoju poplavljenih područja”, objasnio je Golob.

On je najavio da bi iz tog izvora godišnje trebalo da prikupe 500 miliona eura u pet godina.

On je kazao i da će Finansijska uprava Slovenije (Furs) onima koji budu imali status ugroženih u poplavama vratiti solidarni doprinos, ako naravno ne budu radili solidarne subote.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content