Uvedena nova pravila za privatne fondove u SAD

Piše: Objavljeno: 27/08/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Američko regulatorno tijelo za hartije od vrijednosti usvojilo je u srijedu nova pravila koja će bolje objasniti troškove i naknade za privatne kapitalne i hedž fondove, za šta su njihovi rukovodioci i advokati rekli da označava sveobuhvatan remont za industriju koja je dugo kritikovana zbog svoje netransparentnosti.

Ali i grupa fondova koji su se protivili novim pravilima izvojevala je malu pobjedu, jer Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) nije nastavila da insistira na predlozima koji bi proširili zakonsku odgovornost fondova i potpuno zabranili aranžmane koji pojedinim investitorima dozvoljavaju posebne uslove, piše bankar.me.

Petočlana komisija regulatornog tijela za hartije od vrijednosti glasala je sa tri naprema dva za sprovođenje niza novih zahtjeva koji imaju za cilj povećanje transparentnosti, pravičnosti i odgovornosti u industriji američkih privatnih fondova, koja je više nego udvostručila svoju imovinu tokom protekle decenije.

Procjenjuje se da industrija upravlja imovinom od oko 20 biliona dolara.

Nova pravila zahtijevaju da privatni fondovi izdaju kvartalne izviještaje o naknadama i učinku, kao i da objelodanjuju određene strukture naknada, dok se zabranjuje da se nekim investitorima daju preferencijalni tretmani u odnosu na otkupe i izloženost portfelja. Pravila takođe zahtijevaju od fondova da obavljanju obavezne godišnje revizije.

Zagovornici “zatezanja” regulative oko fondova privatnog kapitala optuživali su dugo pripadnike ove industrije za nepravedne, konfliktne i neprozirne prakse koje “štete običnim Amerikancima koji ulažu u takve fondove kroz svoje penzije”.

„Investitori, veliki ili mali, imaju koristi od veće transparentnosti, konkurencije i integriteta“, zaključio je predsjednik SEC-a Geri Gensler (Gary Gensler) novinarima nakon glasanja specijalne komisije.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)