Usvojili sporni zakon o zelenoj tranziciji

Piše: Objavljeno: 09/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Poslanici donjeg doma parlamenta u Njemačkoj su usvojili ublaženu verziju spornog predloga zakona o daljinskom grijanju koji je izazvao dugotrajne sukobe u vladajućoj koaliciji i oborio njenu popularnost, a predviđa postepeno odbacivanje fosilnih goriva u korist ekološki čistih energenata za pružanje ove usluge.

Donji dom parlamenta je sa 399 glasova „za“, a uz 275 glasova „protiv“ i pet uzdržanih glasova usvojio zakon, nekoliko mjeseci pošto je njegovu prvobitnu verziju odobrila vlada kancelara Olafa Šolca.

Potom je uslijedila svađa ideološki različitih stranaka u Šolcovoj vladajućih koaliciji u vezi sa detaljima predloga zakona, a od stvorenog utiska „rogova u vreći“ njemačka vlada se još nije oporavila.

Manji članovi tripartitne koalicije koju vodi Šolcova Socijal demokratska partija – ekološki orijentisani Zeleni i na poslovne krugove orijentisane Slobodne demokrate – imali su javni sukob o zakonu prije no što su u julu na jedvite jade došli do kompromisa u vezi sa planom da se stari grejni sistemi na fosilna goriva zamijene alternativnim sistemima kao što su pumpe.

Plan je pretočen u zakonske detalje neposredno pred glasanje u donjem domu parlamenta početkom jula, što je opozicione poslanike razbjesnilo, budući da je vlast žurila da usvoji predlog zakona prije ljetnjeg poslaničkog raspusta, prenosi rtcg.me.

Potom je najviši sud u Njemačkoj odlučio da se glasanje mora odložiti.

Prema zakonu, u novim zgradama moraju se, počev od januara, ugrađivati novi sistemi za grijanje koji će se najmanje 65 odsto oslanjati na obnovljive izvore energije, a u starim zgradama i dalje će funkcionisati stari sistemi do isteka prelaznog perioda od nekoliko godina, kada će nova pravila početi da se primjenjuju i na njih.

Plan je značajno ublažen u odnosu na prvobitni predlog, i omogućava vladine subvencije kako bi se građanima olakšala promjena sistema grijanja.

Do 2045. godine, kada Njemačka treba da postane karbonski neutralna zemlja, to jest da više ne emituje gasove staklene bašte, grijanje se mora potpuno prebaciti na obnovljive izvore energije.

Da bi bio usvojen, zakon mora biti odobren i u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundestaga. Odlučivanje o njemu očekuje se krajem septembra.

Pitanje grijanja je najkrupnija žarišna tačka u svađama koalicionih partnera u Šolcovoj vladi, što stvara utisak neprestane nesloge, a ove stranke nijesu tradicionalni ideološki saveznici.

Prošle nedjelje, kancelar Šolc je obećao da će njegova vlada ublažiti javne sukobe i da će staviti „prigušivače zvuka“ na interne diskusije koalicionih partnera.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content