Usvojen Rebalans budžeta: Državni prihodi uvećani za 10 procenata

Piše: Objavljeno: 18/05/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Predlogom Rebalansa za 2023. godinu, koji je Vlada usvojila na današnjoj sjednici, primici i izdaci budžeta planirani su u iznosu od od cca 2,9 milijadi eura, što predstavlja uvećanje od okvirno 46.7 milona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija. 

-Shodno Ustavu Crne Gore, odnosno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti kojim se reguliše uravnoteženje budžeta, Ministarstvo finansija je imajući u vidu neplanirana prihodovana sredstva od realizovanog paketa podrške Evropske unije našoj zemlji za prevazilaženje energetske krize (u iznosu od 30 mil eura), potrebu obezbijeđivanja finansiranja vranrednih parlamentarnih izbora (cca 5 mil €), kao i obezbijeđivanja nedostajućih sredstava za subvencije za zapošljavanje lica sa invaliditetom (13 mil €) i određenih tehničkih korekcija, pripremilo izmjene Zakona o budžetu za 2023. godinu – navode iz Ministarstva. 

Pored navedenog, usljed revidiranih makroekonomskih pokazatelja i bolje naplate prihoda od plana, predložene su korekcije očekivanih primitaka, te su izvorni prihodi budžeta za tekuću godinu planirani u ukupnom iznosu od 2.36 milijardi €, što predstavlja uvećanje od cca 215 miliona € ili 10% u odnosu na planirane Zakonom o budžetu za 2023. godinu, piše Pobjeda.

-U skladu sa izmijenjenim fiskalim okvirom za tekuću godinu, projektuje se ostvarenje deficita potrošnje od cca 193 miliona €, odnosno cca 3% BDP-a što je za gotovo 173 miliona € bolji rezultat od inicijalnog plana – dodaju u MF. 

Uzimajući u obzir značajnu kosolidaciju javnih finansija od okvirno 3% BDP-a, projektovani deficit javne potrošnje nalazi se u okvirima mastrihtskog kriterijuma deficita budžetske potrošnje, i u skladu je sa kriterijumima fiskalne odgovornosti, utvrđenim Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

-Dodatno, rebalansom budžeta projektuje se ulazak u zonu suficita tekuće potrošnje, odnosno ostvarenje zlatnog fiskalnog pravila kojim se definiše zaduženje države isključivo za potrebe infrastrukturnih projekata. Shodno ažuriranim fiskalnom okviru, nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta za 2023. godinu umanjena su za 167 miliona eura – zaključuju u Ministarstvu. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content