Ustanovljena književna nagrada Ćamil Sijarić

Piše: Objavljeno: 15/02/2024
featured image

Savjet bjelopoljskog Centra za kulturu danas je na prijedlog direktora Centra Jasmina Ćorovića, ustanovio književnu nagradu “Ćamil Sijarić”.

“Polazeći od Zakona o kulturi koji utvrđuje načela ostvarivanja i razvoja kulture, koji obavezuje državne i lokalne organe, samim tim i javne ustanove kulture, da podstiču, afirmišu i rade na zaštiti i očuvanju kulturne baštine, da ravnopravno čuvaju i unapređuju sve kulturne identitete u poštovanju kulturne različitosti, osjetili smo obavezu da u čast ovog velikog pisca i pripovjedača ustanovimo književnu nagradu koja će nositi njegovo ime – „Ćamil Sijarić“, a koja će se dodjeljivati za najbolja prozna djela, roman ili priču (pripovjetku), svake godine u Bijelom Polju, 18. decembra na dan rođenja ovog velikog pisca”, navodi se u saopštenju.

Ćamil Sijarić je rođen u Šipovicama kod Bijelog Polja 1913. 

Završio je Gimnaziju u Vranju a Pravni fakultet u Beogradu. Među najznačajnijim djelima su mu romani „Bihorci“, „Konak“, „Kuću kućom čine lastavice“, „Mojkovačka bitka“, knjige pripovijedaka „Ram Bulja“, „Bunar“, „Kad djevojka spava, to je kao da mirišu jabuke“, te knjige poezije „Lirika“ i „Koliba na nebu“.

Ćamil Sijarić je dobitnik najznačajnijih književnih nagrada u bivšoj Jugoslaviji, a njegova djela prevedena su na dvedesetak svjetskih jetika.

Bio je član Crnogorske i Bosanskoherecegovačke akademije nauka i umjetnosti.

Benefiti ustanovljenja književne nagrade „Ćamil Sijarić“, kako je saopšteno, biće višestruki.

Nagrada „Ćamil Sijarić“ obogatiće kulturni prostor Bijelog Polja ali i Crne Gore i učiniti da i Ćamil Sijarić dobije mjesto u tom prostoru koje mu pripada. Jer, književna kritika ondašnje Jugoslavije okrakaterisala je Ćamila Sijarića kao „slikara ljudske čežnje, neodoljivih spiritualnih drhtaja, fluidnih emocija, pisca koji nosi i uznosi priču iznad vremena i iznad miljea u kojem se odvija“.

Takođe, s obzirom na to da se radi o regionalnom karakteru književne nagrade, ova Nagrada omogućiće da se objedini širi književni prostor i uspostavi multikulturni dijalog svake godine 18. decembra, na dodjeli nagrade „Ćamil Sijarić“, u Bijelom Polju, a pisci sa prostora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaće priliku da razmijene svoja književna iskustva, što će znatno obogatiti književnu i kulturnu scenu Bijelog Polja, Crne Gore i regiona.

Pisci su mostovi između ljudi, gradova i država. I baš kako je to i Ćamil činio, ova Nagrada će spajati i povezivati ljude iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content