Uskoro digitalizovana veterinarska služba

Piše: Objavljeno: 24/11/2023
featured image

Foto: UBHVF

Moderna veterinarska služba zahtijeva efikasne sisteme za prikupljanje relevantnih informacija sa terena i njihovu obradu, na načine koji obezbjeđuju maksimalnu tačnost, predstavljanje u obliku koji pomaže u kreiranju i unapređenju nacionalnog zakonodavstva i veterinarske politike, kazao je direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

On je učestvovao na konferenciji „Razvoj održivog veterinarskog informacionog sistema (VIS) za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore“ koja je održana juče.

Kako je naveo, veterinarski informacioni sistem (VIS) predstavlja jedinstven sistem u regionu, i Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove čini vodećom, jedinom regionalnom institucijom koja je razvila funkcionalno objedinjen sistem registara evidencija svih radnih procesa, uključujući službene kontrole i statističke izvještaje u oblasti kontrole i zaštite zdravlja životinja, bezbjednosti hrane i javnog zdravlja, piše rtcg.me.

Iz Uprave kažu da će taj sistem da koriste doktori veterinarske medicine iz veterinarskih ambulanti, organizacije za promet veterinarskih ljekova, veterinarske kao i druge laboratorije za ispitivanje hrane.

“Takođe, VIS omogućava razmjenu podataka sa drugim informacionim sistemima, kao što su sistemi u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva rada i socijalnog staranja, sa laboratorijama, odnosno laboratorijskim informacionim sistemom, Specijalističkom veterinarskom laboratorijom, sa kojom je i stari sistem bio povezan, laboratorijom za mljekarstvo, Institutom za javno zdravlje, itd“, kazao je Đaković.

Projekat je podržan i realizovan u okviru Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2).

Konferenciju na kojoj je predstavljen veterinarski informacioni sistem (VIS) otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

„Cilj ovog projekta, čiju realizaciju danas promovišemo je uspostavljanje informacionog sistema, usklađenog sa EU zakonodavstvom, objedinjeni sistem registara i evidencije baza podataka kojim se obezbjeđuje efikasnost za korišćenje primarno od strane Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali i drugih relevantnih institucija koje su važne za sistem upravljanja informacijama, kao što su veterinarske ambultante, veterinarske laboratorije… VIS predstavlja objedinjeni sistem registara i evidencije baza podataka kojim se obezbjeđuje efikasniji pristup upravljanja podacima u cilju zaštite zdravlja životinja, bezbjednosti hrane i sprovođenja mjera veterinarskog i javnog zdravlja“, kazao je Joković.

Menadžerka projekta MIDAS 2 Gorica Radulović, rekla je da je VIS jedan od najvažnijih preduslova za dalje usaglašavanje veterinarske politike sa politikom Evropske unije.

“Ono što je jako važno napomenuti jeste da je ovo sistem koji će omogućiti Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove olakšano izvještavanje, kasnije prema evropskoj delegaciji i prema svim evropskim partnerima, što će biti dužnost naše države kada postanemo dio te organizacije”, istakla je ona.

VIS se sastoji od 16 modula, i razvijen je na način koji omogućava prikupljanje, čuvanje, interpretaciju i analizu relevantnih podataka, koji će omogućiti unaprijeđenje planiranja i realizacije monitoring programa, kooperativnih planova i strategija u oblasti veterine i bezbjednosti hrane, kao i za sprovođenje odgovarajućih akcija za postizanje efektivnih kontrola bolesti životinja, i brzu reakciju u slučaju izbijanja zaraznih bolesti.

Kako navode iz Uprave, igradnjom ovog sistema, prestaju da koriste nekoliko zastarjelih rješenja i prelazi na jedinstven sistem koji obezbjeđuje integraciju više onih koje je do sada koristila, što je samo po sebi velika prednost, ako uzmemo u obzir moderne trendove digitalizacije.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content