UNDP kreirao sajt namijenjen ženama u biznisu

Piše: Objavljeno: 19/03/2022
featured image

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, kreirao je sajt www.zenskibiznis.me, namijenjen svim ženama u Crnoj Gori koje žele da započnu ili unaprijede postojeći biznis, edukuju se i informišu o poslovnim prilikama i programima podrške, ostvare međusobnu saradnju i ojačaju veze sa javnom sektorom.

Svjesni prilika koje se pružaju ženama preduzetnicama i njihovom položaju na tržištu, platforma je kreirana da prati trendove digitalizacije i na taj način podrži ekonomsko osnaživanje žena u Crnoj Gori i pruži podršku onima koje su već u biznisu, kao i onima koje žele da realizuju poslovnu ideju, navodi se u saopštenju UNDP, piše Pobjeda.me.

– Žene čine 51% stanovništva Crne Gore, ali još uvijek nijesu u dovoljnoj mjeri zastupljene u ekonomskom životu. Ipak, primjetan je porast žena u preduzetništvu u odnosu na period prije deset godina, kada je vlasnica preduzeća bilo svega 9,6%. Danas je među vlasnicima mikro, malih i srednjih preduzeća 24% žena, dok ih je među preduzetnicima 32%. Ovo je i dalje ispod svjetskog i evropskog prosjeka, u kojem su vlasnice biznisa zastupljene u procentu od preko 30%. Žene su takođe prekomjerno zastupljene u neformalnoj ekonomiji – po stopi od 16,6% u odnosu na učešće muškaraca koje je 11,9%. Sa druge strane, digitalna ekonomija omogućila je mnogim ženama da pristupe radu koji im dozvoljava da upotrijebe svoju kreativnost i potencijale. Žene u Crnoj Gori koriste Internet svakodnevno ili gotovo svakodnevno u malo većem procentu (88,5%) nego muškarci (87,4%), međutim više su orjentisane društvenim mrežama i komunikaciji – kazali su iz UNDP.

Cilj platforme, kako dodaju, je da doprinese tome da žene budu produktivnije u digitalnoj revoluciji, unaprijede svoje znanje i digitalnu pismenost i iskoriste što više šansi koje im se pružaju.

Svim registrovanim korisnicama će na platformi biti dostupni treninzi i obuke, koje će se organizovati online, putem video modula i prezentacija. Platforma preduzetnicama omogućava edukaciju u svim potrebnim oblastima – od osnivanja i vođenja biznisa, preko marketinga, upravljanja finansijama i ljudskim resursima, do razvoja biznisa i internacionalizacije poslovanja.

Korisne savjete za prevazilaženje poslovnih izazova pružiće tim iskusnih mentorki i mentora koji će biti angažovani u skladu sa zahtjevima korisnica platforme. Dodatno, platforma će doprinijeti jačanju saradnje sa javnim sektorom u cilju kreiranja novih politika koje će omogućiti bolji položaj žena na tržištu.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, smatra da žene moraju biti aktivno uključene u dijalog o siocioekonomskom oporavku zemlje, digitalizaciji društva, preduzetništvu, bezbjednosti, demokratizaciji institucija.

– Već duži niz godina svjedočimo ogromnom rodnom jazu u ekonomiji – žene čine oko 60% svih nezaposlenih u Crnoj Gori, većina njih ne traži posao aktivno, a činjenica da je manje od 10% cjelokupne imovine u Crnoj Gori u vlasništvu žena predstavlja ozbiljnu barijeru za ekonomsku nezavisnost i pokretanje sopstvenog biznisa. Prema procjeni Svjetske banke, povećanje ženskog preduzetništva vodilo bi i povećanju BDP-a regiona Zapadnog Balkana za čak oko 20%, ali oporavak ekonomije jedne zemlje ne treba mjeriti samo kroz BDP, već i kroz poboljšanje blagostanja žena u društvu. Bez ekonomskog osnaživanja žena, nijedno društvo ne može biti dovoljno otporno na buduće krize, jer žene u biznisu raspolažu velikim potencijalom čije bi kapacitete trebalo prepoznati za stvaranje dodatne vrijednosti. Zato je važno da podržimo žene u sticanju vještina i iskustva, kako bi bile konkurentne na tržištu, vodile sopstvene biznise i upravljale sredstvima – poručila je Gašparikova.

Nacionalna platforma je kreirana za potrebe Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva ekonomskog razvoja, u skladu sa Vladinom Strategijom razvoja ženskog preduzetništva u Crnoj Gori za period 2021-2024, u okviru projekta „Ubrzanje digitalnog upravljanja“, koji sprovodi i finansira UNDP u Crnoj Gori.

Milena Lipovina Božović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, naglašava da Ministarstvo ekonomskog razvoja prepoznaje značaj jednake uključenosti žena u sve segmente društva, a iznad svega u ekonomiji.

– Integracija rodnog aspekta implementirana je kroz sve aktivnosti ministarstva. To se najbolje reflektuje kroz Program za unapređenje konkurentnosti privrede koji je nedavno objavljen, a u kojem su integrisane specifične, stimulativne, mjere za podršku žena preduzetnica. Naime, za preduzeća u kojima osnivačku strukturu vlasništva od minimum 50% čine osobe ženskog pola, intenzitet maksimalne podrške iznosi i do 80% opravdanih troškova bez PDV-a. Uz Nacionalnu platformu za ekonomsko osnaživanje žena i programske aktivnosti ministarstva koje prati Strategija za razvoj ženskog preduzetništva, naš cilj je upravo da povećamo broj uspješnih biznisa u vlasništvu žena – istakla je Lipovina Božović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content