UN: Žene i djevojčice čine više od 60 odsto žrtava trgovine ljudima

Piše: Objavljeno: 30/07/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Predsjednica Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC) Gada Fati Vali izjavila je da više od 60 posto žrtava trgovine ljudima, identifikovanih u poslednjih 15 godina, čine žene i djevojčice.

Navela je da su žrtve uglavnom izložene u svrhu seksualne eksploatacije.

Vali je u video poruci, povodom Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, ukazala na važnost digitalnih platformi u ljudskom životu i napomenula da onlajn svijet ne samo da daje pozitivan doprinos ljudima, već takođe nudi neosporne mogućnosti kriminalnim formacijama, prenosi rtcg.me.

„Trgovina ljudima je zločin koji iskorišćava ranjivost, bespomoćnost i povjerenje. Trgovci ljudima koriste društvene mreže i druge onlajn platforme da namame i iskoriste žrtve“, rekla je Vali.

Ukazala je na širok spektar koji napredne komunikacione tehnologije nude trgovcima ljudima.

„Više od 60 posto žrtava trgovine ljudima identifikovanih u poslednjih 15 godina bile su žene i djevojčice“, rekla je Vali.

Objasnila je da sukobi i tenzije širom svijeta dovode ljude u očaj, kao i da trgovci ljudima koriste ljude u nesreći obećanjem boljeg posla ili boljeg načina života.

Napomenula je da onlajn platforme treba kontrolisati naprednijim tehnologijama za zaštitu pojedinaca.

Vali je dodala da bi vlade, nevladine organizacije i IT kompanije trebalo da sarađuju, kako bespomoćni ljudi ne bi postali plijen trgovaca.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content