UN: Žene i djevojčice čine više od 60 odsto žrtava trgovine ljudima

Piše: Objavljeno: 30/07/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Predsjednica Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC) Gada Fati Vali izjavila je da više od 60 posto žrtava trgovine ljudima, identifikovanih u poslednjih 15 godina, čine žene i djevojčice.

Navela je da su žrtve uglavnom izložene u svrhu seksualne eksploatacije.

Vali je u video poruci, povodom Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, ukazala na važnost digitalnih platformi u ljudskom životu i napomenula da onlajn svijet ne samo da daje pozitivan doprinos ljudima, već takođe nudi neosporne mogućnosti kriminalnim formacijama, prenosi rtcg.me.

„Trgovina ljudima je zločin koji iskorišćava ranjivost, bespomoćnost i povjerenje. Trgovci ljudima koriste društvene mreže i druge onlajn platforme da namame i iskoriste žrtve“, rekla je Vali.

Ukazala je na širok spektar koji napredne komunikacione tehnologije nude trgovcima ljudima.

„Više od 60 posto žrtava trgovine ljudima identifikovanih u poslednjih 15 godina bile su žene i djevojčice“, rekla je Vali.

Objasnila je da sukobi i tenzije širom svijeta dovode ljude u očaj, kao i da trgovci ljudima koriste ljude u nesreći obećanjem boljeg posla ili boljeg načina života.

Napomenula je da onlajn platforme treba kontrolisati naprednijim tehnologijama za zaštitu pojedinaca.

Vali je dodala da bi vlade, nevladine organizacije i IT kompanije trebalo da sarađuju, kako bespomoćni ljudi ne bi postali plijen trgovaca.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content