UN: Vlasti Avganistana da ukinu restrikcije ženama

Piše: Objavljeno: 29/12/2022
featured image

Foto: Beta/AP

Savjet bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) osudio je povećanje restrikcija za žene u Avganistanu i pozvao talibane, koji su na vlasti u toj zemlji, da ih odmah ukinu.

,, Savjet je ponovio svoju duboku zabrinutost zbog suspenzije školovanja (djevojčica) dalje od šestog razreda, i traži puno, jednako i značajno učešće žena i devojčica u Avganistanu”, navodi se u saopštenju, prenosi Slobodna Evropa.

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk ukazao je na “strašne posljedice” odluke da se ženama zabrani rad u nevladinim organizacijama čiji su one važan terenski personal.

Talibanske vlasti su prošle sedmice zabranile ženama pohađanje univerziteta, izazivajući tim potezom međunarodno ogorčenje i demonstracije u avganistanskim gradovima.

U subotu su objavili da isključuju žene iz rada u nevladinim organizacijama, zbog čega je već pet vodećih međunarodnih humanitarnih organizacija obustavilo rad potreban Avganistanu.

“Nijedna zemlja ne može da se razvija, čak ni da preživi socijalno i ekonomski sa isključenom polovinom svog stanovništva”, izjavio je visoki komesar UN-a za ljudska prava Tirk u saopštenju izdatom u Ženevi.

Ova najnovija zapovijest vlasti će imati strašne posljedice za žene i za sav narod Avganistana”, rekao je Tirk i dodao da će zabrana ženama da rade za nevladine organizacije lišiti njih i njihove porodice prihoda i prava na “pozitivan doprinos” na razvoj zemlje.

“Zabrana će značajno narušiti, ako ne i uništiti, sposobnoost nevladinih organizacija da pruže osnovne usluge od kojih zavisi toliko ranjivih Avganistanaca”, rekao je on.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content