UN: Vlasti Avganistana da ukinu restrikcije ženama

Piše: Objavljeno: 29/12/2022
featured image

Foto: Beta/AP

Savjet bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) osudio je povećanje restrikcija za žene u Avganistanu i pozvao talibane, koji su na vlasti u toj zemlji, da ih odmah ukinu.

,, Savjet je ponovio svoju duboku zabrinutost zbog suspenzije školovanja (djevojčica) dalje od šestog razreda, i traži puno, jednako i značajno učešće žena i devojčica u Avganistanu”, navodi se u saopštenju, prenosi Slobodna Evropa.

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk ukazao je na “strašne posljedice” odluke da se ženama zabrani rad u nevladinim organizacijama čiji su one važan terenski personal.

Talibanske vlasti su prošle sedmice zabranile ženama pohađanje univerziteta, izazivajući tim potezom međunarodno ogorčenje i demonstracije u avganistanskim gradovima.

U subotu su objavili da isključuju žene iz rada u nevladinim organizacijama, zbog čega je već pet vodećih međunarodnih humanitarnih organizacija obustavilo rad potreban Avganistanu.

“Nijedna zemlja ne može da se razvija, čak ni da preživi socijalno i ekonomski sa isključenom polovinom svog stanovništva”, izjavio je visoki komesar UN-a za ljudska prava Tirk u saopštenju izdatom u Ženevi.

Ova najnovija zapovijest vlasti će imati strašne posljedice za žene i za sav narod Avganistana”, rekao je Tirk i dodao da će zabrana ženama da rade za nevladine organizacije lišiti njih i njihove porodice prihoda i prava na “pozitivan doprinos” na razvoj zemlje.

“Zabrana će značajno narušiti, ako ne i uništiti, sposobnoost nevladinih organizacija da pruže osnovne usluge od kojih zavisi toliko ranjivih Avganistanaca”, rekao je on.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content