UN poziva na ubrzavanje nedovršenog posla na obilježavanje 25. godišnjice Pekinške Deklaracije o ženskim pravima

Piše: Objavljeno: 05/09/2020
featured image

Prije 25 godina, na današnji dan, Četvrta Svjetska Konferencija o ženama u Pekingu postavila je osnovu i agendu za ženska prava. Kao rezultat dvonedjeljnog okupljanja sa više od 30.000 aktivista, predstavnici 189 zemalja jednoglasno su usvojili Pekinšku Deklaraciju i Platformu za akciju. Ovaj istorijski plan artkulisao je viziju jednakih prava, slobode i mogućnosti za žene – svuda, bez obzira na njihove okolnosti – koja nastavlja da oblikuje rodnu ravnopravnost ženskih  pokreta širom svijeta.

Četvrt vijeka kasnije, generalni sekretar UN-a, Antonio Gutjeres, poziva na hitnu akciju:,,Sa zemljama širom svijeta, u potrazi smo za rješenjima za složene izazove našeg doba, vodeći ovaj put za sve nas, u cilj izgradnje  svijeta, u čijem je   središtu ravnopravnije, inkluzivnije i otpornije  društvo, potrebno je ubrzati implementaciju ženskih prava- Pekinšku Platformu za akciju. Ta vizija je samo djelimično ostvarena. Još uvijek živimo u svijetu u kojem dominiraju muškarci, sa kulturom u kojoj dominiraju muškarci i ovo se jednostavno mora promijeniti.“

Pekinška Platforma za akciju je zamislila svijet u kojem svaka žena  i djevojka mogu da ostvare svoje slobode i izbore, da ostvare svoja prava, poput života bez nasilja, mogućnost školovanja, učešće u odlukama i jednake zarade za rad jednake vrijednosti. Kao okvir za definisanje promjena, Platforma za Akciju je preuzela  sveobuhvatne obaveze  u 12 kritičnih oblasti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content