UMHCG: Vladine mjere nedovoljne za OSI

Piše: Objavljeno: 20/02/2021
featured image

Socijalna isključenost osoba sa invaliditetom OSI i dalje je izuzetno visoka, dok je ekonomska nejednakost zabrinjavajuće povećanja, poručili su predstavnici Udruženja mladih sa hendikepom UMHCG.

Oni su, povodom Svjetskog dana socijalne pravde pozvali vlast i cijelo društvo da istinski počnu sprovoditi u djelo proklamaciju iz Ustava Crne Gore, piše rtcg.me.

“Upravo su osobe sa invaliditetom jedna od grupacija čiji društveni status predstavlja negaciju socijalne pravde. Državne vlasti u Crnoj Gori ne prikupljaju potpunu statistiku o građanima sa invaliditetom tokom popisa, niti vrše druge redovne procese prikupljanja podataka za potrebe adekvatne primjene Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom”, rekli su u Udruženju i dodali da, prema posljednjem istraživanju skoro 21 odsto OSI živi u većinskom ili apsolutnom siromaštvu.

Navode i da ne postoje pouzdane informacije o broju osoba u Crnoj Gori koje imaju invaliditet, niti postoji baza podataka koja bi sakupljala te informacije.

“Kao posljedica toga, nemoguće je izvršiti potpunu procjenu prepreka za OSI, njihovih potreba, uticaja i praćenja politika i mjera, što je i razlog postojanja takvih podataka”, kazali su u UMHCG.

U Udruženju ukazuju i da su ograničene informacije o uticaju epidemije korona virusa na OSI.

“Mjere oporavka koje donosi Vlada su neadekvatne i nedovoljne i njima je izostavljen najveći broj osoba s invaliditetom koje nijesu obuhvaćene postojećim pravima na materijalna davanja”, naglasili su predstavnici OSI.

Prema njihovim riječima, OSI nije omogućeno da koriste dostupne, pristupačne, prilagodljive i priuštive javne usluge, te da im nijesu obezbijeđeni servisi podrške koji će omogućiti život u zajednici.

“Zato pozivamo zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast da, umjesto politike milosrđa koja ne suzbija ni siromaštvo niti socijalnu isključenost, niti umanjuje diskriminaciju i neravnopravnost osoba s invaliditetom, šta više – produbljuje je, počnu sa kreiranjem i sprovođenjem politika koje će biti u duhu socijalne pravde, principa javnog poretka Crne Gore i pružiti osobama s invaliditetom neophodne uslove za istinsku društvenu uključenost, aktivnost, pristup pravdi i doprinos ovoj državi u ekonomskom razvoju”, zaključili su u UMHCG.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content