UMHCG: Obezbijediti dostojanstvene uslove rada za zaposlene OSI

Piše: Objavljeno: 29/04/2021
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

U Crnoj Gori je neophodno obezbijediti dostojanstvene i bezbjedne uslove rada za zaposlene osobe sa invaliditetom (OSI), kazali su iz Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG).

Iz Udruženja su juče, povodom 28. aprila, Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu, naveli da su zabrinuti zbog činjenice da određeni broj zaposlenih OSI nema utvrđen status i nije kod poslodavca registrovan kao OSI zbog straha od odbacivanja i neprihvatanja, odnosno u krajnjem mobinga na poslu ili gubitka radnog mjesta.

To, kako su naveli, znači da određeni broj OSI ne prolazi proces profesionalne rehabilitacije koji ima za cilj stvaranje uslova za adekvatnije radno okruženje i olakšavanje procesa rada svake OSI, prenosi rtcg.me.

“I stvaranje uslova za bezbjednost i zaštitu na radu i u toku radnog procesa, bez obzira na vrstu i stepen invalidnosti, i to kroz uklanjanje i/ili minimalizovanje prepreka i prilagođavanje radnog okruženja (radnih prostorija) i pristupačnog radnog mjesta (radni proces, materijal, opreme za rad i drugo)”, dodaje se u saopštenju.

Iz UMHCG su kazali da postoji u velikoj mjeri adekvatan zakonski okvir, i mogućnosti, uključujući i one koje se odnose na prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada, što podrazumijeva i sredstva i opremu za rad za OSI koje imaju utvrđen status.

“Ali u praksi s tim mogućnostima često nijesu upoznate ni OSI niti poslodavci”, naveli su iz Udruženja.

Prema njihovim riječima, činjenica je da zaposlene OSI često nijesu dovoljno informisane, niti psihološki i pravno osnažene za aktivnosti koje doprinose smanjenju progresije invalidnosti.

“A koje mogu biti izazvane upravo neadekvatnim uslovima rada, nepristupačnošću, neprilagođenošću, neobezbjeđivanjem neophodne opreme i sredstava za rad, kao i o mogućnostima ličnih prilagođavanja i kompenzacija koje omogućavaju adekvatnije uslove rada, brži radni proces i kvalitet rada”, navodi se u saopštenju.

Iz UMHCG su kazali da nedostatak jasnih i adekvatnih mjera za zaštitu i zdravlje na radu mogu uzrokovati mnogo manju operativnost, mobilnost i kretanje OSI u odnosu na ostale zaposlene, izostanak korišćenja i nabavke udobnije i kvalitetnije opreme.

To se, smatraju u Udruženju, može negativno odraziti na produktivnost, ali i zaštitu i zdravlje OSI na radnom mjestu.

“Nepostojanje osnovnih preduslova, poput pristupačnosti i opšte bezbjednosti radnog mjesta mogu uzrokovati povrede na radu i imati negativne posljedice na zdravlje zaposlenih OSI, ali i na ograničen pristup radnim mjestima i izbore OSI”, naveli su iz UMHCG.

To, kako su kazali, utiče i na lično zadovoljstvo, njihovu produktivnost i u krajnjem na mentalno zdravlje.

Iz UMHCG su ukazali da neadekvatni radni uslovi, kao i nesprovođenje ili nepoštovanje mjera zaštite, mogu dovesti do povrede na radu, bolesti u vezi s radom, ili progresije oštećenja u slučaju da se radi o osobi koja ima invalidnost, a može doći i do pojave novih oštećenja u odnosu na primarna.

Oni su naveli da je važno ukazati na odgovornost same zaposlene OSI prema sebi, radnom timu, i poslodavcu.

“Ali i na činjenicu da poslodavac mora biti informisan o mogućim mjerama i neophodnoj podršci koju je važno pružiti svakoj zaposlenoj OSI, kako posredno, tako i neposredno kroz angažovanje izvođača profesionalne rehabilitacije”, kazali su iz UMHCG.

Prema njihovim riječima, neophodno je da država sistemski obezbijedi pristupačnost i bezbjednost radnog mjesta i okruženja u skladu s propisima koji definišu oblast uređenja prostora i izgradnje objekata, kao obavezan segment radnog mjesta, odnosno pristupa radnom mjestu.

“I definiše da mjere zaštite i zdravlja na radu pored kolektivnih mjera, za OSI obavezno sadrže i indvidualne mjere zaštite i zdravlja na radu”, navodi se u saopštenju.

Iz UMHCG su pozvali na saradnju i akciju državu, poslodavce i radnike u cilju obezbjeđivanja dostojanstvenih i bezbjednih uslova rada, zaštite i zdravlja na radu za zaposlene OSI.

“UMHCG poziva sve OSI da nam se obrate u slučaju potrebe za procedurom prilikom ostvarivanja prava na mjere profesionalne rehabilitacije, kao i informisanjem i savjetovanjem iz oblasti zaštite i zdravlja na radu, ili drugim vidovima podrške”, zaključuje se u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content