UMHCG: Moguće zloupotrebe pri isplati subvencija, država da reaguje

Piše: Objavljeno: 02/06/2023
featured image

Invalid or disabled young business woman person sitting wheelchair working office desk computer

Povodom sumnji da se prilikom isplata subvencija iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dešavaju zloupotrebe, a zbog prijavljivanja enormno visokih plata za te kategorije, iz Udruženja mladih s hendikepom poručuju da se tom pričom nanosi šteta njima, a u Fondu se protive ograničavanju subvencija.

Zloupotrebe subvencija za plate osoba sa invaliditetom ovih su dana su fokusu javnosti. I to kroz enormne iznose koji im se navodno isplaćuju, a poslodavac od države dobija 75 odsto od te zarade.

Da mogućnosti za zloupotrebu postoje svjesni su u Udruženju mladih sa hendikepom ali upozoravaju da u ovoj priči najveću štetu trpe oni, piše rtcg.me.

“Da budem potpuno jasna – ako zloupotrebe postoje onda oni koji ih čine moraju biti odgovorati za to. Sve suprotno od toga nanosi samo štetu osobama s invaliditetom, ne ni poslodavci ni državi, a nas označava štetočinama, lopovima i nemoralnima”, kazala je Marina Vujačić iz Udruženja mladih sahendikepom.

Iz Udruženja ukazuju da država ima mnogo veće troškove kada je OSI nezaposlena te da se ovim destimulišu za rad i izlažu stigmatizaciji

“Logičan slijed stvari podrazumijeva osjećaj beskorisnosti i beznađa kod samih OSI koje će onda radije ostati kući nego da vrlo vjerovatno završe u nekoj mediju, u tekstu i kasnije stigmatizovani od zajednice”, kazala je Vujačić. 

Zbog uočenih nelogičnosti i štete koju država trpi ovakvim subvencionisanjem iz resornog ministarstva su najavili izmjene Zakona a iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju poručuju da je država u poslednjoj deceniji prihodovala više nego što je dala.

“Sve dok državni budžet na neki način nevrati OSI tih preko 100 miliona eura ja kao aktivista u pokretu OSI nikada neću prihvatiti da treba ograničiti iznos plata za subvencionisanje ili kako se pominje u javnosti i samu platu”, kazao je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Goran Macanović. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content