Uhapšeni u Hrvatskoj zbog kriptoprevare teške 18,5 miliona eura

Piše: Objavljeno: 16/11/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Tri osobe su uhapšene u Hrvatskoj zbog sumnje da su prevarili više stotina građana koji su investirali u kriptovalute i trgovali njima, a materijalna šteta se procjenjuje na najmanje 18,5 miliona eura, saopštila je danas primorsko-goranska policija.

Na konferenciji za novinare u Rijeci rečeno je da su za prevaru osumnjičeni direktor, prokurista i zaposlena firme na riječkom području, u dobi od 30, 36 i 37 godina.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja su od 2018. do maja 2023. u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i bliske osobe, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveli i održavali u zabludi veći broj klijenata-investitora svoje firme.

Policija nije navela imena uhapšenih, ali su mediji ranije objavili da su juče uhapšeni vlasnici propale firme za trgovanje kriptovalutama “Bitlaki” (BitLucky) Luka Burazer i Eugen Travalja, prenosi rtcg.me.

Ulagači firme za trgovanje kriptovalutama “Bitlaki” krajem avgusta su upozorili da je taj slučaj mjesecima bez pomaka i ukazali da je riječ o najvećoj kripto prevari na ovim prostorima.

Većina ulagača podnijela je krivične prijave protiv vlasnika, jer se s njima nijesu čuli od maja ove godine.

Njima se Burazer posljednji put javio imejlom 18. maja kada ih je obavijestio da je “firmu doveo u stanje krize”.

Otad mu se izgubio svaki trag, a 30. jula je dao intervju Jutarnjem listu u kojem je odbacio optužbe, ali nije otkrio svoju lokaciju, prenijeli su hrvatski mediji.

Policija je na konferenciji za novinare navela da je dosad evidentirano više stotina oštećenih s područja Primorsko-goranske i drugih županija.

Materijalna šteta je procijenjena na najmanje 18,5 miliona eura, a oštećeni su ulagali u kriptovalute od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada eura.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, po nalogu istražnog sudije u Rijeci, pretraženi su domovi i vozila osumnjičenih, oduzeti kompjuteri, različita informatička oprema, mobilni telefoni i razna dokumentacija.

Njihova firma nije bila registrovana za trgovanje kriptovalutama.

Istraga i dalje traje.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content