Ugrožene šume u NP Prokletije, obaviješteno i Specijalno tužilaštvo

Piše: Objavljeno: 09/02/2024
featured image

U Plavu se za početak proljeća priprema široka akcija na suzbijanju šumske štetočine potkornjaka, koji prijeti da ugrozi velika šumska prostranstva na području Nacionalnog parka Prokletije.

To je Portalu RTCG kazao šumarski inspektor iz ovog grada Hakija Jasavić, koji je prošle jeseni bio prinuđen da podnese krivične prijave protiv menadžmenta NPCG, a predmet iz Osnovnog državnog tužilaštva Plav potom je ustupljen Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

“Do sada niko nije sa mnom htio da priča niti da me čuje. Sada me zovu i pitaju šta da se radi. Očigledno da su te prijave imale efekat i sada pristaju na sve što prije nisu htjeli ni da čuju, pa pristaju i na sanitarnu sječu, koja je neophodna”, kazao je Jasavić.

On je rekao da je razbijena negativna kampanja koja je vođena protiv njega i onih koji su se odavno zalagali za rješavanje ovog krupnog problema.

“Zvali su me i kazali da njima nije rečeno da je stanje takvo. Ja sam rekao da je to njihov problem. Njihov problem je što su slušali demagoške priče kako smo mi šumarska mafija, kako navodno namjerno zabadamo eksere u stabla po šumama, kako navodno namjerno gulimo koru. Eto to su radili, a sada kada se postavlja pitanje da li i šta može da se uradi, i kada su počela saslušanja u tužilaštvu, sada zovu za savjet”, rekao je Jasavić.

Prema njegovim riječima, već 16. februara očekuju dolazak stručnjaka iz Švedske za bolest podkornjaka, koji će dati svoje mišljenje, i onda će se napraviti plan velike akcije.

“Oni smatraju da mogu početi već od 1. marta, ja u to nisam siguran zbog velikih snjegova na Prokletijama i u zonama koje su najugroženije, ali važno je početi”, kaže ispektor.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content