Učionica pod jedrima: “Jadran” slavi 90. rođendan

Piše: Objavljeno: 19/08/2023
featured image


Školski brod “Jadran”, usidren u Tivtu, danas proslavlja devedesetu godišnjicu kako je porinut u more.

Laković ( foto: RTHN)

Kapetan korvete Mornarice Vojske Crne Gore, Ivan Laković za RTHN podsjeća da Školski brod “Jadran” ima veličanstvenu istoriju:

“I 19. avgusta obilježavamo devet decenija postojanja ŠBJ. Jedrenjak je napravljen 1933. godine i otada vjerno služi brojnim generacijama, naraštajima, pomoračkih kadrova od mornara, podoficira, oficira, takođe i kadeta pomorskih, civilnih institucija i đaka srednjih pomorskih škola”, naveo je Laković.

Prethodnih dana upriličena je prezentacija Školskog broda “Jadran” građanima i turistima, kako bi se upoznali sa sadržajima ove ploveće učionice:

“Školski brod “Jadran” je zaista neiscrpan izvor podataka, zanimljivih činjenica, istorijskih fakata. Namjera je da se predstavi i približi javnosti izložbom eksponata, postavkom hronološki izloženih istorijskih činjenica o Školskom brodu “Jadran”. Održano je i tematsko veče posvećeno ŠBJ, koje je upriličeno u Muzeju Tivat”, kazao je Laković.

Ovih dana brojni posjetioci su imali priliku da obiđu ovaj slavni jedrenjak koji je plovio svim svjetskim morima. Brojne generacija mornaričkog kadra sticale su prva znanja i vještine iz pomorstva i navigacije, kao osnov za svoj budući poziv, baš na ovom brodu:

“Brojni građani, turisti, mještani posjetili su naš prelijepi jedrenjak i bili su veoma zainteresovani. Sa najljepšim utiscima su pošli sa broda. Omogućeno je da na nekoliko panoa vide dio istorije. Posada broda je na najljepši način kroz razgovore i druženje sa posjetiocima objasnila zašto je koji eksponat nekada služio”, objašnjava Laković.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content