Ublažiti uslove za dobijanje socijale

Piše: Objavljeno: 06/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Oko 80 odsto stanovništva prema posljednjim statističkim podacima uz manje ili više poteškoća sastavlja kraj s krajem, poručuju iz Unicefa. I iz nevladine organizacije Banka hrane ističu da je stopa velika, a da su socijalna davanja za najugroženije izuzetno niska.

Podatak iz 2022. kaže da svako treće dijete živi u riziku od siromaštva, a iz Unicefa poručuju da je inflacija učinila situaciju još gorom.

Onih koji ne mogu ni da sastave kraj s krajem je prema Monstatu nešto manje od 30 odsto. No iz NVO Banka hrane kažu da je siromašnjih mnogo više, piše rtcg.me.

“Znamo da su ti statistički podaci dobijeni putem upitnika da to nijesu to realni podaci koji su nastali na terenu. Mi imamo svega 20 odsto onih koji su zvanično siromašni i koji su korisnici materijalnog obezbjeđenje porodica koje se vezuje za siromaštvo. Dakle sva druga davanja koja se nalaze u budžetu za socijalu ne moraju da budu vezana za siromaštvo”, navela je Marina Medojević iz Banke hrane.

Uslovi da se dobije socijalno davanje kaže Medojevićeva izuzetno su oštri.

“Ta primanja su izuzetno niska kreću se od 84 eura za jednu osobu, a recimo prag linije siromaštva po Monstatu je 220 eura za četvoročlanu porodicu možete dobiti 150 eura socijalne pomoći, a po zvaničnim Monstatovim podacima linija siromaštva za četvoročlanu porodicu je 440 eura”, kazala je Medojevićeva.

Zato Unicef ima preporuku da se kriterijum za ostvarivanje prava na materijalna davanja za najugroženije ublaže kao i da se dječiji dodatak redovno usklađuje sa rastom cijena i zarada.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content