U Tuzli: Otvoren prvi kafić u kojem rade osobe sa Daunom

Piše: Objavljeno: 23/05/2022
featured image

U Tuzli je nedavno otvoren ugostiteljski objekat „Klub Zmajevo srce“ u kojem su radno angažovane osobe sa Daunovim sindromom i drugim invaliditetima.

Čast da presijeku vrpcu prije otvaranja imali su Irmela Peranović i Saša Šunjka, koji će raditi kao konobari.

“Konačno je došao i ovaj dan. Presrećan sam! Radio sam i prošle godine kao konobar, a radit ću i ove. Od zarađenog novca sebi ću kupiti bazen“, s kaže Saša Šunjka, koji zbog rada u kafiću neće ići s roditeljima na more.

Irmela Peranović je osvajačica zlatne i srebrne medalje u plivanju na Specijalnim olimpijadama, ali u iščekivanju otvaranja kafića, priznaje, da je uhvatila trema, prenosi rtcg.me.

„Radila sam i prije, ali sada se odlično osjećam jer je otvoren kafić u kojem ćemo raditi svaki da. Pozivam građane Tuzle na kafu, sok, tortu…“, kaže Irmela Peranović.

Roditelji su skrivali suze, ali ne i sreću zbog posla koji će raditi njihova djeca.

„Moj sin Ajdin voli ovaj posao i izuzetno se obradovao. Nadam se da će građani Tuzle i svi drugi podržati ovaj projekat i da će se on održati“, kaže Ajdinova majka Edita Husičić.

San djece sa Daunovim sindromom postao je realnost zahvaljujući podršci institucija, udruženja, ali i radu Omera Isovića, predsjednika Udruženja „Zmajevo srce“.

„Imamo pet plaćenih kirija zahvaljujući udruženju Pomozi.ba. Od Vlade TK smo dobili obećanje za nabavku namještaja. Podržala nas je Skupština TK, mnogi privrednici… Ovo je uistinu lijepa priča“, kaže Omer Isović.

Objekat „Klub Zmajevo srce“ nije isključivo humanitarnog karaktera. Radi kao i svi drugi ugostiteljski objekti s ciljem da uposlenici zarade plate, ali i da razvijaju interakciju i druženje sa svojim mušterijama.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content