U Tivtu 12 odsto više noćenja u odnosu na prošlu godinu

Piše: Objavljeno: 16/10/2023
featured image

Foto: TO Tivat/arhiva


Tokom prvih 9 mjeseci 2023. godine ostvareno je ukupno 122.170 dolazaka, odnosno 995.432 noćenja, što je 12% više u odnosu na uporedni period iz 2022. godine, rečeno je na godišnjoj press konferenciji Turističke organizacije Tivat na kojoj je predstavljen Izvještaj o radu organizacije za prvih devet mjeseci, ali i Anketa sprovedena među turistima tokom ljetnjih mjeseci.

Direktorica Turističke organizacije Nina Lakičević istakla je da su istom periodu ostvareni prihodi od 713.034€ po osnovu boravišne i turističke takse, te članskog doprinosa. Ovo je 32% više u odnosu na isti period 2022. godine, odnosno 19% više u odnosu na 2019. godinu koja se uzima kao rekordna kada je u pitanju crnogorski turizam.

„Ono čime smo jako zadovoljni je  činjenica da je Opština Tivat prepoznata kao jako čista destinacija sa uređenim plažama i da su turisti prepoznali izbalansiran odnos cijena i ponude. Zamjerke smo imali na saobraćaj ali i u tom segmentu Opština je uradila mnogo u odnosu na predhodne godine“ kazala je Lakičević.

Predsjednik opštine Željko Komnenović ovu je turističku sezonu ocijenio najuspješnijom u posljednjih nekoliko godina, posebno naglašavajući izuzetne rezultate koje su postigli hoteli, naročito oni sa četiri i više zvjezdica. On je posebno pohvalio značajno povećanje namjenskih prihoda. 

„Tivat se profilisao kao elitna turistička destinacija koja ugošćava visokoplatežne goste“, naveo je predsjednik i istakao kako su ljeto obilježili brojni kulturni i zabavni sadržaji. Naše Komunalno preduzeće je uspjelo održati visok nivo čistoće grada, pa se čistoća više ne pominje kao problem. Ne pominje se ni problem buke… Uspjeli smo u tome da Tivat bude čist i prijatan za odmor i boravak.“ istakao je Komnenović.

On  je podsjetio i na izazove sa kojima se suočava Tivat, posebno tokom ljetnjih mjeseci, a to su problemi putne infrastrukture i preopterećenosti eleketro-distributivne mreže. „Intezivirani su razgovori sa Direkcijom za saobraćaj, preduzećem „Monteput“, nadležnim Ministarstvom i ostalim relevantnim institucijama oko zaobilaznice koja je strateško pitanje. 

Bez rješavanja ovog pitanja ne možemo očekivati bolje turističke rezultate,“  rekao je Komnenović i najavio da Tivat u narednim mjesecima očekuju radovi na elektro-energetskoj mreži, obezbjeđivanju novih vodova do Porto Montenegra i drugih investitora u donjim djelovima grada. On je pozvao na strpljenje, „jer ne možemo ući u sljedeće ljeto sa nestabilnom elektro mrežom“.  

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content