U Sloveniji zabranjen energetski napitak Prajm sa kofeinom

Piše: Objavljeno: 14/11/2023
featured image

Foto: Guliver

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane zabranili su verziju energetskog napitka Prajm sa kofeinom, jer sadrži sastojak L-teanin, koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima. U međuvremenu, verzija hidratantnog napitka bez kofeina ostaje na policama.

Inspekcija Uprave za bezbjednost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Republike Slovenije izvršila je kontrole Prajm pića na osnovu prijava. Otkrila je da su u opticaju dvije verzije. Naknadna pažljiva inspekcija sastojaka pokazala je da Prajm energetsko piće sadrži sastojak L-teanin, koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima u EU, ali je dozvoljen u drugim namirnicama. Time je ova verzija zabranjena za prodaju, saopštila je danas inspekcija, prenosi rtcg.me.

Inspektori su tokom posljednjih provjera utvrdili da operateri više ne prodaju energetska pića sa kofeinom, već samo hidratantna pića marke Prajm, koja ne sadrže kofein i L-teanin, uvjeravali su.

Inspekcija je izvršila kontrolu na osnovu pitanja potrošača i prijave Saveza potrošača Slovenije. Ona je tokom inspekcijskog nadzora identifikovala nekoliko uvoznika ili distributera ovog pića. Prikupila je i pregledala podatke o vrstama pića u prometu, kao i podatke na deklaracijama i prateću dokumentaciju. Kako nisu sva pića bila označena slovenačkom deklaracijom, promet je privremeno zabranjen dok se ne otklone nepravilnosti, podsjetili su oni.

Istovremeno, uprava i Direktorat za javno zdravlje Ministarstva zdravlja zatražili su od Nacionalnog instituta za javno zdravlje procjenu rizika. Kako su objasnili, iz dostavljene dokumentacije je bilo jasno da procijenjena izloženost kofeinu kroz konzumiranje Prajm energetskih napitaka ukazuje na postojanje vjerovatnoće štetnih efekata po zdravlje dotičnih grupa stanovništva, pa stoga energetska pića Prajm predstavljaju rizik za zdravlje djece i adolescenata s obzirom na njihov sadržaj kofeina.

Energetska pića moraju biti opremljena upozorenjima da piće nije pogodno za djecu i mlađe osobe zbog visokog sadržaja kofeina. Potrošači treba da obrate pažnju na ova upozorenja. Istovremeno, istakli su značajnu ulogu roditelja, vaspitača i drugih u edukaciji i informisanju djece o proizvodima štetnim po njihovo zdravlje i razvoj.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content