U Pljevljima otvoren novi digitalizovani bioskop

Piše: Objavljeno: 09/12/2023
featured image

Foto: Filmski centar

Bioskopska sala u Pljevljima koštala je 84.000 eura, a projekat su finansirali Opština Pljevlja, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Filmski centar Crne Gore.

Bioskop je otvorila direktorica Filmskog centra Crne Gore (FCCG) Aleksandra Božović.

“Najljepši centar za kulturu, dobio je i najljepši bioskop. Odgovornost svih nas je da ovaj prostor, koji se od danas može pohvaliti najsavremenijom opremom za prikazivanje domaćih i stranih filmskih ostvarenja, bude mjesto za okupljanje svih generacija Pljevljaka, a pogotovo najmlađih, koji će uz filmove uzrastati i stasavati u velike i dobre ljude”, kazala je Božović.

Podsjetila je da je Projekat digitalizacije bioskopskih dvorana u Crnoj Gori započet prije pet godina kroz zajedničko delovanje Ministarstva kulture, Filmskog centra i lokalnih samouprava, kao jedan od prioriteta Nacionalnog programa za razvoj kinematografije, piše rtcg.me.

“Večerašnji događaj prilika je da se nakratko prisjetimo prethodnog perioda, koji nije bio nimalo lak, ali koji nam je pokazao koliko je važan zajednički rad, kao i odgovornost koju imamo kao javne institucije kulture. Na taj način uspjeli smo da održimo kontinuitet u realizaciji projekta digitalizacije sala u crnogorskim centrima za kulturu i da pokrenemo prikazivačku djelatnost od sjevera zemlje do primorskih gradova“, poručila je Božović.

Naglasila je da proces digitalizacije mora biti praćen obučavanjem i angažovanjem stručnog kadra.

“Filmski centar je, zajedno sa Centrom za stručno obrazovanje i istaknutim filmskim radnicima iz zemlje i regiona, izradio i licencirao devet programa za razvoj deficitarnog kadra u oblasti kinematografije. Jedan od prvih programa koji će Filmski centar krenuti da implementira u prvom kvartalu sljedeće godine je i program za kinooperatere. Stoga, pozivam sve zaposlene u centrima za kulturu, između ostalih i zaposlene u CZK Pljevlja, koji su već realizovali nabavku najsavremenije opreme za prikazivanje filmova da nam se priključe”, istakla je direktorica FCCG.

Božović je kazala da FCCG u cilju daljeg privlačenja publike i povećanja gledanosti domaćih i evropskih filmskih ostvarenja u bioskopima, kao jednu od podsticajnih mjera predviđa podršku prikazivačima, na čijim redovnim repertoarima su zastupljene domaće i strane filmske produkcije.

“Aktivno podržavamo i buduće osnivanje Mreže kinoprikazivača Crne Gore, od koje očekujemo da će doprinijeti podizanju nivoa saradnje u oblasti audio – vizuelne kulture i kinoprikazivačke djelatnosti, kako u zemlji, tako i u regionu”, rekla je Božović.

Bioskopska sala u Pljevljima koštala je 84.000 eura, a projekat su finansirali Opština Pljevlja, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Filmski centar Crne Gore.

U sklopu otvaranja nove bioskopske sale, prikazano je film Dragana Bjelogrlića Čuvari formule.

Sinoćnjem događaju prisustvovali su i predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, v.d. sekretarka Sekretarijata za kulturu, socijalna i druga pitanja Sanja Đondović, direktor Centra za kulturu Pljevlja Slavko Tošić, kao i predstavnici Ministarstva kulture i medija.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content