U Njemačkoj očekuju nemire zbog inflacije i cijena energenata

Piše: Objavljeno: 25/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Njemački Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) predviđa da bi inflacija i rast cijena energenta mogli negativno odraziti na unutrašnju bezbjednost u zemlji i izazvati slične proteste kao tokom pandemije koronavirusa.

“Možemo očekivati sličnu situaciju kao i tokom protesta protiv mjera za suzbijanje pandemije, kada se jedan značajni dio stanovništva osjetio ugroženim zbog političkih odluka”, navodi se u procjeni BKA, koju je citirao dnevnik Tagesspiegel.

Prema istom izvještaju i ekstremno islamističke snage bi mogle postojeću kriznu situaciju iskoristiti za đelovanje, prenosi SEEbiz.

“Bilježimo pozive za napade na ekonomsku infrastrukturu”, navodi se u dokumentima BKA.

BKA, osim širenja nemira koje bi mogli podstaći desni ekstremisti i islamisti, očekuje i nasilne akcije krajnje lijevih snaga.

“Očekujemo proteste i kaznena đela kao prošlih godina, ali i blokadu objekata energetske infrastrukture”, navodi se u izvještaju.

Prije nekoliko dana jedna grupa klimatskih aktivista je pola dana blokirala rad jedne termoelektrane na ugalj na istoku Njemačke.

BKA očekuje da bi desno ekstremne snage mogle izvršiti i napade na političare kao što je to bio slučaj i tokom pandemije.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content